• Voorbeschouwing Sparta Enschede - DOS'37

 • door Martin Vos

  VRIEZENVEEN - Komende zaterdag vertrekt de DOS-karavaan zuidwaarts, om de topper in 2J te spelen. Deze zal plaatsvinden in Enschede, waar Sparta op haar sportpark Schreurserve, aan de Kotkampweg nummer 44 de gastheer zal zijn.

  Dit zal de eerste officiële wedstrijd van DOS’37 zijn in het kalenderjaar 2023. Het was een bijzonder korte winterstop, waarin slechts twee oefenwedstrijden werden afgewerkt. Vorige week dinsdag werd er gespeeld in en tegen Hellendoorn, de nummer twee uit de 3e klasse D en werd er enigszins teleurstellend gelijkgespeeld (2-2). Afgelopen zaterdag oefende DOS’37 in Kampen tegen eerste klasser Go Ahead, waarbij er met 2-1 werd verloren. Twee ietwat mindere generales qua resultaat dus, richting de topper in de 2e klasse J, maar dat kan zomaar uitdraaien op een goede uitvoering op Schreurserve! DOS’37 gaat met een vrijwel fitte spelersgroep richting Enschede en mag ook nog eens een versterking aan haar selectie toevoegen. Jordi Brinkman keert na twee seizoenen terug bij DOS’37 vanuit de USA, waar hij heeft gespeeld voor The Yellow Jackets uit Springfield, Massachusetts. Brinkman speelt het best wanneer hij (links) centraal achterin wordt opgesteld en kan eventueel ook als linksback fungeren. De 25 jarige linkspoot heeft een goede pass en vrije trap in de benen en is fysiek sterk. Jordi Brinkman zal echter eerst honderd procent fit moeten worden en zal dan zeker een versterking blijken voor de Vriezenveense formatie. Na tien gespeelde wedstrijden in de 2e klasse J, vielen er voor DOS’37 maar liefst negen overwinningen te noteren en slechts een gelijkspel. Mocht zaterdag de tiende overwinning worden behaald, zou dat meteen een beloning opleveren, in de vorm van het eerste periodekampioenschap, een periode welke over twaalf wedstrijden gaat. Bij een gelijkspel tegen Sparta moeten de mannen van de trainers Jeroen Niks en Geerten Brinkman de week erop punten zien te pakken tegen Vroomshoopse Boys, om deze eerste periodetitel in de wacht te kunnen slepen.

  Mooi weerzien bij Sparta E

  Onze gastheer van a.s. zaterdag Sparta E kent eveneens een uitstekende eerste seizoenshelft, met acht overwinningen en slechts twee gelijke spelen en dus net als DOS’37 nog ongeslagen in 2J. Alleen Nieuwleusen en Enter Vooruit wisten ieder twee puntjes van Sparta af te snoepen, en dan ook nog op Schreurserve. Trainer Joost du Gardijn is aan zijn derde en laatste seizoen bezig bij Sparta en hij was de opvolger van de huidige trainer van DOS’37, Jeroen Niks die van 2017 tot 2020 de scepter zwaaide in Enschede. Ook de topscorer van DOS’37, Ronald te Morsche heeft zijn sporen verdiend bij Sparta, waar hij in drie seizoenen maar liefst 74 doelpunten liet aantekenen (competitie, beker, oefen). Voor DOS’37-middenvelder Sander Thomas wordt het zaterdag eveneens een bijzonder weerzien met Sparta, de club waar hij als jeugdspeler heeft gespeeld. Thomas speelde er in de jeugd tot hij in 2008 werd opgenomen in de jeugdopleiding van FC Twente en daarna nog uitkwam voor PEC Zwolle, Heracles Almelo en Go Ahead Eagles. In 2018 keerde Sander Thomas terug naar Sparta, om na twee seizoenen uit te komen voor derde divisionist Excelsior’31 en nu dus de geel-zwarte kleuren van DOS’37 verdedigt. Een mooi weerzien dus voor de drie van DOS’37, die nog mooier kan worden, wanneer men ongeslagen Enschede weet te verlaten. DOS’37 heeft als koploper uit de tien gespeelde wedstrijden 28 punten behaald, runner-up Sparta heeft 26 punten, waarvan er 11 in eigen huis zijn behaald. DOS’37 wist in uitwedstrijden 13 punten te pakken. Sparta leed op Schreurserve derhalve 4 verliespunten en DOS’37 verloor tot nu toe  op vreemde bodem 2 verliespunten. De cijfers wijzen uit dat het zaterdag een spannend duel op zou kunnen leveren tussen Sparta en DOS’37, waarbij de twee opponenten weinig voor elkaar onder doen.

 • Jeroen Niks die van 2017 tot 2020 trainer was Sparta Enschede
 • Ronald te Morsche drie seizoenen maar liefst 74 doelpunten maakte voor Sparta Enschede
 • Sander Thomas speelde er in de jeugd tot 2008 en vervolgens 2 seizoenen nog vanaf 2018 bij Sparta Enschede
 • Geschiedenis Sparta E

  CVV Sparta Enschede is de oudste zaterdagvoetbalclub in Twente, met ruim 1000 leden en vierde vorig jaar het uitgestelde eeuwfeest, na de oprichting in 1921. In april bestaat de Enschedese club alweer 102 jaar! In 1932 besloot Sparta toe te treden tot de CNVB. En daarmee begon een zeer kleurrijke en succesvolle periode in de historie van de club, die in een relatief kort tijdsbestek vier keer CNVB-kampioen ofwel kampioen van het Nederlandse zaterdagvoetbal werd. Voor het eerst gebeurde dat in het seizoen 1934-1935 wanneer net als in het voorgaande jaar eerst het kampioenschap van afd. VIII (Twente) werd behaald. In de finale van de strijd om de landstitel, op zaterdag 20 juli 1935 te Nijverdal, wordt De Gazelle uit Apeldoorn met 4-3 verslagen. Sparta werd naast het behalen van deze vier titels, ook nog eens zeven keer kampioen in de 1e klasse CNVB, een keer kampioen in de 1e klasse TVB en negen keer kampioen in de KNVB. Bijzonder in de rijke geschiedenis van Sparta is ook dat men verschillende spelers in huis had, die voor het Nederlands amateurelftal uitkwamen. In de eerste officiële landenwedstrijd van het Nederlands zaterdagelftal, in mei 1947 tegen België, stonden er twee Spartanen opgesteld: Frits Vennink (tevens aanvoerder) en Klaas Zwier. Beiden brachten het tot twee interlands. Voor DOS’37 kwamen in deze periode H.Nijkamp (’t Haantie), J.Schipper en H.Korenromp geregeld uit voor dit Bondselftal. In 1953 speelde ook Spartaan Spin een keer in de nationale zaterdagploeg (tegenstander Frankrijk). Andere Sparta-spelers, zoals Van Harselaar, Binnenmars en doelman Ten Donkelaar, werden in de jaren vijftig enkele malen als reserve uitgenodigd. Recordinternational van Sparta is in de periode 1953-1965 Gerrit Kerkdijk, die liefst 17 keer het Oranjeshirt droeg. Sparta staat tegenwoordig alom bekend om het organiseren van de prachtige Beltona Beloften competitie voor clubs uit heel Overijssel, waar DOS’37 dit seizoen ook weer aan deelneemt.

 • Historie Sparta E - DOS’37

  Sparta en DOS’37 zitten dit seizoen voor de 34e keer bij elkaar ingedeeld in competitieverband (CNVB, TVB en KNVB). In bekerverband waren er slechts twee ontmoetingen, in 1946 en 1948, waarbij Sparta beide ontmoetingen wist te winnen. In het oprichtingsjaar van DOS’37 zat men in de 2e klasse CNVB bij de reserves van Sparta ingedeeld, die kampioen werden, net voor de nummer 2 DOS’37. Het seizoen erop werd DOS’37 kampioen en promoveerde toen naar de 1e klasse CNVB, waarbij de eerste ontmoeting tussen de beide standaardteams dus in het seizoen 1939-1940 een feit was. Sparta 1 werd toen kampioen o.a. door twee overwinningen op DOS’37 (5-0 en 5-2). In KNVB-verband speelde men in het seizoen 1948-1949 voor de eerste keer tegen elkaar. In Vriezenveen wist DOS’37 dat seizoen door een doelpunt van J.Schipper met 1-0 te winnen van Sparta en in Enschede werden de punten gedeeld, 1-1 door doelpunten van K.Schipper en een eigen goal. Sparta en DOS’37 hebben ook menig beslissingswedstrijd en nacompetitiewedstrijd tegen elkaar gespeeld. In 1955 won Sparta met 1-3 van DOS’37 op het terrein van Borne, waarna de Vriezenveners degradeerden naar de 4e klasse KNVB. In 1959 eindigden DOS’37, Sparta en DES op een gedeelde eerste plaats in de 3e klasse KNVB, waarna er een onderlinge nacompetitie volgde voor de titel. Promotie zat er destijds niet in, daar Noord- en Oost-Nederland in tegenstelling tot de rest van het land, nog geen 2e klasse kende. DOS’37 en Sparta speelden in Vriezenveen met 0-0 gelijk, waarna Sparta in eigen huis met 0-1 verloor van DES. De allesbeslissende wedstrijd in Nijverdal werd een prooi voor DOS’37, door DES met 2-3 te verslaan. Deze wedstrijden werden gespeeld voor zo’n twee- tot drieduizend man publiek, aantallen die destijds normaal waren voor clubs als Sparta en DOS’37. In 1963 speelden Sparta en DOS’37 opnieuw een beslissingswedstrijd om klassenbehoud in de 3e klasse KNVB. Op het terrein van DES Nijverdal won DOS’37 met 3-2, waarna Sparta degradeerde naar de 4e klasse KNVB. In 1994 en 1996 speelden beide clubs nacompetitie voor promotie naar de 2e klasse KNVB tegen elkaar, waarbij Sparta met resp. 5-1 en 2-0 wist te winnen en uiteindelijk in 1996 daardoor wist te promoveren. De laatste ontmoeting tussen beide teams was op zaterdag 9 mei 2015, welke in een 1-1 gelijkspel eindigde, waardoor DOS’37 kampioen werd en promoveerde naar de landelijke Hoofdklasse (de huidige vierde divisie) en Sparta de derde periodetitel pakte, zonder uiteindelijke promotie.

  In KNVB-verband speelden Sparta E en DOS’37 maar liefst 61 officiële wedstrijden tegen elkaar, waarbij er 24 gelijke spelen vielen te noteren, Sparta 26 keer wist te winnen en DOS’37 er 11 in winst kon omzetten. Sparta E wist hierbij 113 doelpunten te scoren en DOS’37 liet 91  keer het Sparta-net bollen.

 • Supportersvereniging DOS'37 organiseert een busreis naar Enschede.

  Aangezien het een belangrijke wedstrijd is voor ons eerste elftal, laat de Supportersvereniging DOS’37 bij voldoende deelname een supporters bus rijden naar Enschede zodat onze supporters ons Eerste elftal kunnen steunen deze wedstrijd. De supportersvereniging DOS’37 vergoedt deze busreis.

  De bus zal 13:45 uur vertrekken van ons Sportpark Het Midden te Vriezenveen.

  Opgave graag voor donderdagmiddag mogelijk per WhatsApp via Rik Wessels: 06-38511835 of mail naar media@dos37.nl.

  Let op! VOL=VOL er zal geen extra bus rijden.

 • Aftrap zaterdag 21 januari 2023, aanvang 14.45 uur

  Zaterdag spelen Sparta E en DOS’37 hun eerste wedstrijd van 2023 o.l.v. scheidsrechter Jarno Schoonhoven uit Oosterwolde, die klokslag 14.45 uur op Schreurserve zal blazen voor de aftrap.

   

  Vergeet je niet op te geven voor de busreis naar Sparta Enschede en tot zaterdag.