• Voorbeschouwing Hulzense Boys - DOS’37

 • door Martin Vos

  VRIEZENVEEN - Zaterdag 25 november gaat DOS’37 op bezoek bij Hulzense Boys, dé ploeg in vorm op dit moment. Na hun eerste overwinning in 1H tegen Stevo (met maar liefst 6-3), volgde vorige week meteen een dikke winstpartij in Wierden tegen SVZW, 0-3. De ploeg van Martijn Berger is ineens op dreef en steeg met stip naar de middenmoot in 1H. DOS’37 daarentegen verloor twee wedstrijden op rij, van WHC en DZC en vertoeft daardoor in de ongewenste zone. Was die tegen de koploper enigszins te verwachten, de verliespartij tegen DZC was een grote deceptie en bijzonder zuur voor de geel-zwarte ploeg, daar DOS’37 duidelijk de bovenliggende partij was. Maar de doelpunten tellen en het produceren daar van, daar heeft de Vriezenveense ploeg nog teveel moeite mee. Op vreemde bodem werd er dit seizoen zelfs geen één keer gescoord in 1H. Wél in de beker, afgelopen dinsdag won DOS 1 in en tegen Diepenveen met 0-1, dankzij een laat doelpunt in blessuretijd van de spits van DOS 2, Rick Dasselaar.

  DOS’37 was tot vorige week zaterdag maar liefst 20 thuiswedstrijden op rij ongeslagen, middels 16 gewonnen wedstrijden en 4 gelijke spelen. DZC bracht dus een einde aan deze bijzondere serie, met een sneaky 1-2 tegen DOS’37 op het eigen sportpark Het Midden. Zaterdag moet DOS’37 dan maar sportieve revanche op zichzelf nemen, tegen een oude bekende in een mooie streekderby in Hulsen. Hulzense Boys en DOS’37 troffen elkaar dit seizoen al eerder, in de poulefase van de districtsbeker waarbij men de punten gebroederlijk deelde, middels een 3-3 gelijkspel. Het was die middag allemaal verre van goed aan DOS-zijde, maar toch toonde DOS’37 veerkracht op Smidserve, door drie keer terug te komen vanuit een achterstand. De mannen van Jeroen Niks en Geerten Brinkman weten dus heel goed waar ze zaterdag aan toe zijn en zullen derhalve vanaf het eerste fluitsignaal messcherp moeten zijn en het gemakkelijk scorende Hulzense Boys ver van de eigen zestien te houden. Daarnaast zou het fijn zijn om het net van de tegenstander eens flink te laten bollen.

  Geschiedenis Hulzense Boys

  Op 4 september 1946 was de oprichting van voetbalvereniging Hulzense Boys een feit. De naamstelling van de club was eerst ‘Sportclub’, maar omdat de bond dit niet goedkeurde werd de naam ‘Hulzense Boys’ in het leven geroepen. De reden dat “Hulzense” met een “z” wordt geschreven, is omdat de plaatsnaam ‘Hulzen’ in die tijd zo werd geschreven. De plaatsnaam veranderde later in ‘Hulsen’ met een “s”, omdat er al meer gelijknamige plaatsen waren. Er werd gestart met het voetballen op een weide aan de huidige Schaapskooiweg. Nadat de weide in een voetbalveld was veranderd, de tenues beschikbaar waren gesteld en een oud kippenhok als kleedkamer in gebruik werd genomen, startte men met zogenaamd ‘wild voetbal’. Dit hield in dat er niet aan een competitie werd deelgenomen. Omdat de vereniging toch mee wilde doen aan de competitie, moest er in 1947 worden uitgeweken naar een ander veld wat aan de gestelde eisen moest voldoen. Dit veld werd gevonden door een weide aan de Meester Werkmanstraat. Men werd ingedeeld in de 3e klasse B zaterdagvoetbal afdeling Twente en de club had op dat moment 46 leden, bestaande uit 25 senioren en 21 junioren. Op 14 september 1954 werd vervolgens een veld aan de G.H. Kappertstraat in gebruik genomen. Maar het zal nog tot 1972 duren voordat daar een volwaardige sportaccommodatie officieel in gebruik kan worden genomen, het huidige Smidserve. Hulzense Boys beschikt tegenwoordig over 4 wedstrijdvelden en herbergt 30 voetbalteams. Hulzense Boys promoveerde in 2022 naar de 1e klasse. Vorig seizoen speelde men in de 1e klasse vooral in de onderste regionen, maar na de winterstop werd er een uitstekende serie wedstrijden afgeleverd. Hierdoor werd de 3e periodetitel in de wacht gesleept, maar in de nacompetitie werd er met 2-1 verloren van ASV Dronten, waardoor Hulzense Boys ook dit seizoen uitkomt in de 1e klasse. Trainer Erik Zandstra vertrok  naar FC Winterswijk en werd opgevolgd door Martijn Berger, de oud-spits van OZC Ommen, waartegen DOS’37 menig duel heeft uitgevochten. DOS’37 zal zaterdag nog een oude bekende treffen, in de persoon van Menno Kamphuis, die van 2019 tot 2022 drie seizoenen in de geel-zwarte kleuren heeft gespeeld, waarbij de goaltjesdief 27 keer wist te scoren voor DOS’37.

  Historie tussen Hulzense Boys en DOS’37

  De streekderby tussen Hulzense Boys en DOS’37 gaat dit seizoen voor de 24e keer in competitieverband plaatsvinden. De allereerste wedstrijd was op zaterdag 5 november 1977 in de 3e klasse KNVB. De Hulzense jongens wisten met 1-2 in Vriezenveen te winnen, waarbij het enige DOS-doelpunt op naam kwam van Martin Kottier. De terugwedstrijd op Smidserve eindigde dat seizoen in een 2-0 winstpartij voor de thuisclub. Het duurde maar liefst 8 wedstrijden op rij, voordat DOS’37 voor de eerste keer van Hulzense Boys wist te winnen. In het seizoen 1986-1987 in de 4e klasse KNVB, wonnen de geel-zwarten voor het eerst in Hulsen, met 1-2 door doelpunten van Henri Dasselaar en Coen Jansen. De laatste 7 ontmoetingen tussen beide teams, waren allemaal een prooi voor de Vriezenveners en de laatste winstpartij van Hulzense Boys op DOS’37 is 14 competitie-ontmoetingen terug, in de 4e klasse KNVB in het seizoen 1987-1988. In totaal speelde men 22 competitieduels tegen elkaar, waarbij Hulzense Boys 8 wedstrijden wist te winnen, er 4 gelijke spelen waren en DOS’37 10 winstpartijen wist te boeken. Hulzense Boys scoorde hierbij 29 doelpunten, tegenover 38 doelpunten voor DOS’37.

  Zaterdag 25 november 2023, Hulzense Boys - DOS’37, aanvang 14:30 uur

  Aanstaande zaterdag op het prachtig mooie tijdstip van 14:30 uur, zullen op sportpark Smidserve in Hulsen met een “s”, Hulzense Boys en DOS’37 voor de 23e keer de degens in competitieverband tegen elkaar gaan kruisen. Scheidsrechter van dienst is Luuk van Zuijlen uit Wijchen, de arbiter die de door DOS’37 gewonnen finale in Hattem tegen Hierden in goede banen leidde en hij wordt geassisteerd door Marten Boskamp uit Dronten en Maarten ten Broek uit Arnhem.