• Voorbeschouwing DOS'37 - Vroomshoopse Boys

 • VRIEZENVEEN - Na het optrekken van de gele rookpluimen op Schreurserve verliet DOS’37 afgelopen zaterdag als morele winnaar het veld van Sparta Enschede, door met negen man toch nog een punt af te snoepen. Hierdoor blijven de mannen van Jeroen Niks en Geerten Brinkman de nog ongeslagen koploper in 2J en kan men zaterdag a.s. in het bezit komen van de eerste periodetitel.

  Dit periodekampioenschap kan op verschillende manieren behaald worden. Als Gramsbergen zaterdag in eigen huis niet verliest van nummer 2 Sparta of wanneer DOS’37 gelijkspeelt tegen Vroomshoopse Boys en Sparta dan niet dikker wint dan met drie goals verschil of wanneer DOS’37 weet te winnen van Vroomshoopse Boys. Dit laatste scenario is het handigst, maar allerminst het gemakkelijkst. De derby tegen de Boys is vaak vol sentiment en spanning, met veel respect voor elkaar, waarbij het vaak alle kanten op kan gaan. Vroomshoopse Boys is goed uit de startblokken gekomen na de winterstop via 2-0 winst op De Zweef. Het team van de vertrekkende coaches Jan-Peter Jonkman en Henk Harmens kent een jonge, gretige en nimmer verzakende selectie en hoeft tegen de buren uit Vriezenveen niet extra gestimuleerd te worden. Maar dit geldt ook voor de boys in het geel-zwart, die uitstekend op dreef zijn, met elf ongeslagen competitiewedstrijden op rij. Een ongekende reeks, welke een standaardelftal van DOS’37 niet eerder in de 85-jarige voetbalhistorie heeft bewerkstelligd.

 • Geschiedenis Vroomshoopse Boys

  De blauw-gele club uit Vroomshoop is officieel opgericht op 5 juni 1944, maar uit een krantenartikel in het vroegere Overijsselsch Dagblad van donderdag 7 juli 1932, staat het volgende bericht te lezen: ‘De pas opgerichte voetbalvereniging “Vroomshoopsche Boys” speelde Dinsdagavond een wedstrijd tegen “Fortuna” uit Vriezenveen. “Fortuna” won met 3-2’ .

  Periode Brinkman op de Belt aan de Hammerweg

  Dit Vroomshoopsche Boys speelde competitie tot midden 1941, daarna is er niets meer in de krantenarchieven terug te vinden, tot aan de oprichting van het huidige Vroomshoopse Boys. Ook het op 15 juni 1937 opgerichte DOS vindt in krantenartikelen terug, dat zij al jaren eerder het edele voetbalspel bedreven, getuige verslagen uit 1911, waar DOS uit Vriezenveen al in geel-zwart gestreepte shirts voetbalde. Dit DOS ging in 1926 ter ziele. Vroomshoopse Boys startte met voetballen na de oorlogsjaren in 1944 bij café Brinkman op de Belt, aan de Hammerweg. Aanvaller Rico maakte destijds furore en werd geregeld uitgenodigd voor het afdelingselftal van het Twentsch zaterdagvoetbal. Later in de eind jaren vijftig werden Arend Vos, Marinus Bos, J.Moddejonge en Luuk Wolters met regelmaat uitgenodigd voor dit zaterdagelftal.

  Periode MCC aan de Julianastraat

  In de jaren zestig en begin zeventig speelden de Boys op het MCC-complex aan de Julianastraat, hoofdzakelijk in de 4e en 3e klasse KNVB. Met als hoogtepunt het kampioenschap in 1973 en de daarmee gepaarde promotie naar de 2e klasse KNVB, o.l.v. een gouden lichting met in de gelederen gelouterde namen als de gebroeders Harm, Hans en Henk Nieboer, Jan Marissen, Libbe van Borssum Waalkes, Dirk Pekkeriet, Wiecher Kolkman en Joop Elferink. Laatstgenoemde Elferink werd in 1978 zelfs landelijk topscorer in een seizoen dat Vroomshoopse Boys kampioen werd in de 2e klasse KNVB en steeg daardoor naar het plafond van het zaterdagvoetbal, de 1e klasse.

  Periode De Bosrand aan de Flierdijk

  Inmiddels was Vroomshoopse Boys verhuist naar het huidige sportpark De Bosrand aan de Flierdijk, samen met buurman Sportlust Vroomshoop en korfbalvereniging TOP. De selectie bestond in de eind jaren zeventig niet uit louter eigen jongens als Rene Klunder, Harrie Lantink en de gebroeders Hans en Henk Meinderink, maar ook gevestigde namen als Warry Grobben, Guus Hoevenberg, Willy Post en de Engelsman Carl Cummings wisten de weg destijds te vinden naar De Bosrand. Tot aan 2015 schommelde het vlaggenschip tussen de 4e en 2e klasse in, met als bekendste topschutter uit deze periode Gerwin Kok. Daarna brak een mooie periode aan met spelers opgeleid via het jeugdplan Gezonde Ambitie en speelden de Boys vier seizoenen in de 1e klasse KNVB. De laatste vijf seizoenen spreekt men een aardig woordje mee in de huidige 2e klasse en bivakkeert Vroomshoopse Boys momenteel op een keurige vijfde plek, met 21 punten uit 11 gespeelde wedstrijden.

   

 • BALSPONSOR

 • Historie DOS’37 vs Vroomshoopse Boys

  Er bestaat een bijzonder rijke voetbalgeschiedenis tussen DOS’37 en Vroomshoopse Boys. De eerdere “oude” voetbalclubs DOS Vriezenveen en Vroomshoopsche Boys zullen in de jaren dertig ongetwijfeld tegen elkaar hebben gevoetbald. Een eerste uitslag valt te lezen in een krantenartikel uit 1 april 1940 in Het Rotterdamsch nieuwsblad, van het huidige DOS’37 dat een wedstrijd had gespeeld in de “Onderafdeeling Twente Klasse 1B van den NVB”, tegen het oude Vroomshoopsche Boys I van voor de oprichting in 1944. De uitslag was 6-2 voor de Vroomshopers. Beide clubs waren destijds in 1940 ingedeeld bij ON 1 uit Almelo, Excelsior 1 uit Rijssen, DES 1 uit Nijverdal en Volharding 1 en Volharding 2 uit Nijverdal. De eerste officiële ontmoeting tussen beide clubs, na de oprichting in 1944 van het huidige Vroomshoopse Boys, was pas op 22 oktober 1955 in de 4e klasse KNVB, welke werd gespeeld in Vroomshoop op De Belt bij Brinkman (0-0). De return was op 10 maart 1956 in Vriezenveen. DOS’37 boekte toen met 7-1 de grootste overwinning ooit op de Boys, door doelpunten van Hogenkamp van de Boys (0-1) en Nol Pley 3x, Jan Dasselaar 2x, Letteboer en Dries Ree van DOS’37. Het meest doelpuntrijke duel tussen DOS’37 en Vroomshoopse Boys werd gespeeld op zaterdag 2 maart 1957 in de 4e klasse KNVB. DOS’37 won aan de Sportlaan in Vriezenveen met 6-3, door doelpunten van Dries Ree 3x, Hans Pley, Johannes Schipper en Jan Vossebeld. De drie Vroomshoopse Boys-doelpunten kwamen allen op naam van Arend Vos. De laatste ontmoeting in competitieverband was op zaterdag 17 maart 2018 en eindigde in een 2-2 gelijkspel, door doelpunten van Stef van der Velden en Marc Meier van DOS’37 en Ton Kunst en Ramon de Jong scoorden de doelpunten voor Vroomshoopse Boys. In totaal speelden DOS’37 en Vroomshoopse Boys 60 keer tegen elkaar, waarbij beide teams ieder 21 keer van elkaar wisten te winnen. DOS’37 scoorde hierbij 102 doelpunten tegenover Vroomshoopse Boys 80 doelpunten.

 • Team van de week J1O-1

 • Mooie Twenterandaffiche

  De wedstrijd op Het Midden begint om 14.30 uur en zal in goede banen worden geleid door scheidsrechter Andre Willems uit Zeewolde. De balsponsor is DASKO, hoofdsponsor van DOS’37 en het team van de week is DOS JO10-1. DOS’37 zal zich ongetwijfeld gesteund voelen door de grote DOS-aanhang, tijdens deze mooie affiche. Vroomshoopse Boys zal zeker vergezeld worden door vele supporters en ook de neutrale toeschouwers zullen de weg naar het DOS-terrein weten te vinden, waardoor deze Twenterandderby in een mooie ambiance kan worden afgewerkt.

 • Stand 2e klasse J

 • Programma en uislagen 2e klasse J

 • Wij wensen ons Eerste elftal en team JO10-1 heel veel succes zaterdagmiddag