• Voorbeschouwing DOS’37 - SV Grol

 • door Martin Vos

  VRIEZENVEEN - Zaterdag a.s. spelen de mannen van Jeroen Niks en Geerten Brinkman, na de knappe winstpartij op NEO, een uitwedstrijd in Groenlo tegen SV Grol van Philip Agteres. De oud-trainer van DOS’37 wist vorige week ook te stunten, door van zijn andere oude club SVZW,  een punt af te snoepen in Wierden. Beide teams bivakkeren momenteel nét boven de rechtstreekse degradatiestreep en onder de vermaledijde achtstee plek, welke aan het eind van het seizoen  verplicht tot nacompetitie voor handhaving in 1H. DOS’37 staat momenteel op de negende stek, met 19 punten uit 16 wedstrijden en 29 verliespunten, terwijl Grol net onder DOS’37 staat (10e plaats) met 18 punten uit 17 gespeelde wedstrijden en dus 4 verliespunten meer (33 stuks). De achterstand op de veilige achtste stek van Hulzense Boys betreft respectievelijk 2 punten voor DOS’37 (met een wedstrijd minder) en 3 punten voor Grol. Dit geeft dus al aan hoe groot de belangen zaterdag zullen zijn.

  1H, de klasse waar iedereen van iedereen kan winnen

  Het was vorige week zaterdag een wel zeer bijzondere speeldag in 1H. Van de top 5 won namelijk niemand, WHC incasseerde haar tweede nederlaag en er was dus ook verlies voor NEO tegen DOS’37, maar tevens voor DZC’68 en FC Winterswijk. SVZW pakte dan nog een puntje tegen Grol. Onderin waren er prima zaken voor DOS’37, Stevo, RKZVC en Achilles’12 met voor ieder een heel belangrijke overwinning. Grol pakte een verdienstelijk punt en Dalfsen was vrij. De ondersten en de bovensten in 1H bleven hierdoor echter wel op gelijke afstand van elkaar. Alleen Hulzense Boys had een zure dag, door het pak slaag welke men opliep bij Sparta, waardoor de genoemde onderste clubs, de veilige 8e plaats waar de Hulsenaren nu op beland zijn, dichter in hun vizier hebben. Hulzense Boys is derhalve momenteel het team waar DOS’37, Grol, Stevo en RKZVC jacht op maken. De eerste klasse H is een bijzondere klasse, waar elk team van elkaar kan winnen. Behalve de SV Dalfsen dan, die zijn na 17 speelronden nog steeds zonder enig winstpartij (2 puntjes).

  Geschiedenis SV Grol

  SV Grol is een voetbalclub met een lange historie. De club werd op 18 september 1918 opgericht kreeg de naam R.K. TOP (Tot Ons Plezier). Omdat de naam TOP destijds te vaak voorkwam werd de naam gewijzigd in Zwart-Wit. In 1920 werd er voor de naam Grol gekozen, verwijzend naar de Achterhoekse naam voor Groenlo: Grol. Honderd jaar later, in 2020 is Grol gefuseerd met de Grolse Boys. In dat jaar werd door COVID-19 het seizoen niet afgemaakt, Grol stond op het moment van beëindigen op de 1e plaats en is hierom dat seizoen gepromoveerd maar de 2e klasse KNVB. Na het voetballoze jaargang daarna, eindigde Grol op een 4e plek in die 2e klasse zondag en vorig seizoen werd de ploeg, die louter uit eigen opgeleide jongens bestaat, glansrijk kampioen. De club uit Groenlo speelt hierdoor na negen seizoenen weer op 1e klasseniveau, na de degradatie in 2015. SV Grol heeft bijna 1300 leden en is daarmee verreweg de grootste club van de gemeente Oost-Gelre.

  Historie DOS’37 en SV Grol

  Over de onderlinge historie tussen beide clubs kan men heel kort zijn. Deze is er namelijk niet echt. Ook in bekerverband en in oefenwedstrijden werd er nier eerder tegen elkaar uitgekomen. De heenwedstrijd in Vriezenveen is tot nu toe de enige ontmoeting, welke in een 2-2 gelijkspel eindigde. Grol zal voor DOS’37 wederom een tegenstander zijn, die niet te onderschatten valt, met o.a. de huidige topscorer van 1H in haar gelederen. Routinier en spits Luc Berentsen scoorde de afgelopen vier seizoenen maar liefst 85 doelpunten en wist dit seizoen ook al 14 ballen in het netje te leggen. De beide DOS-trainers Jeroen Niks en Geerten Brinkman zullen dan op zeker hun spelers deze week op scherp zetten in deze cruciale match. De winnaar verschaft zich zelf veel lucht in de strijd om (rechtstreekse) handhaving.

  De avondwedstrijd van a.s. zaterdag tussen Grol en DOS’37 zal beginnen om 18:00 uur op sportpark Den Elshof, aan de Oude Winterswijkseweg, nummer 37 en de arbiter van dienst is nog niet bekend.