• Voorbeschouwing DOS’37 - Sparta E

 • door Martin Vos

  VRIEZENVEEN - Zaterdag 11 mei 2024 speelt DOS’37 tegen een oude bekende, een opponent waar men de meeste wedstrijden tegen heeft gespeeld sinds de oprichting in 1937, Sparta E. DOS’37 en Sparta zitten dit seizoen al voor de 36e keer bij elkaar in dezelfde competitie ingedeeld. In KNVB-verband speelden DOS’37 en Sparta maar liefst 64 officiële wedstrijden tegen elkaar, waarbij er 27 gelijke spelen vielen te noteren, Sparta 26 keer wist te winnen en DOS’37 er 11 in winst kon omzetten. Sparta wist hierbij 116 doelpunten te scoren en DOS’37 liet 94  keer het Sparta-net bollen. De ontmoeting van zaterdag a.s. is een bijzonder belangrijke, daar de winnaar zo goed als verzekerd is van klassenbehoud. Deze wedstrijd zal plaatsvinden in Vriezenveen, waar DOS’37 op haar eigen sportpark Het Midden, aan de Schout Doddestraat nummer 46 de gastheer zal zijn.

  De heenwedstrijd in Enschede werd onder natte en koude omstandigheden gespeeld. In een wedstrijd met weinig kansen in met name de eerste helft, werd er uiteindelijk met 1-1 gelijk gespeeld, door doelpunten van Ronald te Morsche (65’ 0-1) en  Gabriël Genc (73’ 11) en dit was gezien de wedstrijd een terechte uitslag deze middag op Schreurserve. Zaterdag mag het publiek een aanvallend DOS’37 verwachten, strijdend voor de drie punten, aangezien opnieuw een puntendeling niet bepaald zoden aan de dijk zal zetten. Wanneer DOS’37 Sparta niet op de knieën krijgt, zal Hulzense Boys met een overwinning op het al gedegradeerde Dalfsen de Vriezenveners immers op 1 of 2 punten naderen, in de strijd om de veilige 8e plaats in 1H. Sparta is dan veilig. Bij winst voor de geel-zwarten is het continueren van het eerste klasseschap bijna geslaagd.

  In de 1e klasse H staat er, op Achilles’12 en Dalfsen na, voor alle clubs nog iets op het spel WHC uit Wezep heeft aan een gelijkspel tegen Grol uit Groenlo genoeg om de kampioensvlag te hijsen. Tegenstander Grol is in de overlevingsstand om de nacompetitie voor handhaving in de eerste klasse te halen en dus rechtstreekse degradatie te voorkomen. 

  DZC Doetinchem is bij winst in Borne tegen NEO verzekerd van deelname aan de nacompetitie voor promotie naar de vierde divisie. NEO moet zien om bij de eerste vier op de ranglijst te eindigen, om eveneens deel te kunnen nemen aan deze nacompetitie. Bij winst op DZC worden ze zelf koploper in de 2e periodestand en wacht er met nog 2 wedstrijden op de rol een eigen verdiende periodekampioenschap.

  FC Winterswijk krijgt zondag Stevo uit Geesteren op bezoek en de Achterhoekse club is gebaat bij een overwinning, om de felbegeerde vierde plaats vast te houden en zodoende te kunnen deelnemen aan de promotiewedstrijden richting de vierde divisie. Tegenstander Stevo zit in een totaal andere situatie verwikkeld en moet alle zeilen bijzetten om rechtstreekse handhaving te bereiken. Stevo zal zich hierbij geen enkel verliespunt meer kunnen veroorloven en is daarnaast tevens afhankelijk van de concurrentie.

  Het Wierdense SVZW neemt het thuis op tegen RKZVC uit Zieuwent en de Zwaluwen zijn ook nog volop in de race voor een vervangende periodetitel, zodat er in Wierden ook nog aan een toetje kan worden begonnen. Voor tegenstander RKZVC wordt het vrezen wanneer men verliest en concurrent Grol uit de laatste 3 wedstrijden 3 punten weet te vergaren, dan is het doek gevallen en is de tweede degradatie op rij een feit.

  Hulzense Boys zal trachten één van de laatste strohalmen te grijpen, in het duel met het inmiddels gedegradeerde Dalfsen. Mocht Dalfsen weten te stunten dan worden het voor de Hulsenaren nog twee spannende weken.

  Achilles’12 heeft zich na de 1-0 overwinning op DOS’37 vorige week definitief veilig gespeeld en is dit weekend vrij.

  Geschiedenis Sparta E

  CVV Sparta Enschede is de oudste zaterdagvoetbalclub in Twente, met ruim 1000 leden en bestaat dit jaar alweer 103 jaar, na de oprichting in 1921. In 1932 besloot Sparta toe te treden tot de CNVB. En daarmee begon een zeer kleurrijke en succesvolle periode in de historie van de club, die in een relatief kort tijdsbestek vier keer CNVB-kampioen ofwel kampioen van het Nederlandse zaterdagvoetbal werd. Bijzonder in de rijke geschiedenis van Sparta is ook dat men verschillende spelers in huis had, die voor het Nederlands amateurelftal uitkwamen. In de eerste officiële landenwedstrijd van het Nederlands zaterdagelftal, in mei 1947 tegen België, stonden er twee Spartanen opgesteld: Frits Vennink (tevens aanvoerder) en Klaas Zwier. Beiden brachten het tot twee interlands. Voor DOS’37 kwamen in deze periode H.Nijkamp (’t Haantie), J.Schipper en H.Korenromp geregeld uit voor dit Bondselftal. Recordinternational van Sparta is in de periode 1953-1965 Gerrit Kerkdijk, die liefst 17 keer het Oranjeshirt droeg. Sparta staat tegenwoordig alom bekend om het organiseren van de prachtige Beltona Beloften competitie voor clubs uit Overijssel, Drenthe en Gelderland, waar DOS’37 dit seizoen ook weer aan deelneemt en inmiddels de grote finale heeft bereikt, welke op zaterdag 15 juni 2024 wordt gehouden.

 • Historie DOS’37 en Sparta

  De historie tussen Sparta en DOS’37 is een bijzondere mooie en rijke geschiedenis. Sparta en DOS’37 zitten dit seizoen voor de 35e keer bij elkaar ingedeeld in competitieverband (CNVB, TVB en KNVB). In bekerverband waren er slechts twee ontmoetingen, in 1946 en 1948, waarbij Sparta beide ontmoetingen wist te winnen. In het oprichtingsjaar van DOS’37 zat men in de 2e klasse CNVB bij de reserves van Sparta ingedeeld, die kampioen werden, net voor de nummer 2 DOS’37. Het seizoen erop werd DOS’37 kampioen en promoveerde toen naar de 1e klasse CNVB, waarbij de eerste ontmoeting tussen de beide standaardteams dus in het seizoen 1939-1940 een feit was. Sparta 1 werd toen kampioen o.a. door twee overwinningen op DOS’37 (5-0 en 5-2). In KNVB-verband speelde men in het seizoen 1948-1949 voor de eerste keer tegen elkaar. In Vriezenveen wist DOS’37 dat seizoen door een doelpunt van J.Schipper met 1-0 te winnen van Sparta en in Enschede werden de punten gedeeld, 1-1 door doelpunten van K.Schipper en een eigen goal. Sparta en DOS’37 hebben ook menig beslissingswedstrijd en nacompetitiewedstrijd tegen elkaar gespeeld. In 1955 won Sparta met 1-3 van DOS’37 op het terrein van Borne, waarna de Vriezenveners degradeerden naar de 4e klasse KNVB. In 1959 eindigden DOS’37, Sparta en DES op een gedeelde eerste plaats in de 3e klasse KNVB, waarna er een onderlinge nacompetitie volgde voor de titel. Promotie zat er destijds niet in, daar Noord- en Oost-Nederland in tegenstelling tot de rest van het land, nog geen 2e klasse kende. DOS’37 en Sparta speelden in Vriezenveen met 0-0 gelijk, waarna Sparta in eigen huis met 0-1 verloor van DES. De allesbeslissende wedstrijd in Nijverdal werd een prooi voor DOS’37, door DES met 2-3 te verslaan. Deze wedstrijden werden gespeeld voor zo’n twee- tot drieduizend man publiek, aantallen die destijds normaal waren voor clubs als Sparta en DOS’37. In 1963 speelden Sparta en DOS’37 opnieuw een beslissingswedstrijd om klassenbehoud in de 3e klasse KNVB. Op het terrein van DES Nijverdal won DOS’37 met 3-2, waarna Sparta degradeerde naar de 4e klasse KNVB. In 1994 en 1996 speelden beide clubs nacompetitie voor promotie naar de 2e klasse KNVB tegen elkaar, waarbij Sparta met resp. 5-1 en 2-0 wist te winnen en uiteindelijk in 1996 daardoor wist te promoveren. De laatste drie ontmoetingen tussen beide teams eindigden allen in een gelijkspel.

  Aftrap zaterdag 11 mei 2024, aanvang 14.30 uur

  Zaterdag 11 mei a.s. spelen DOS’37 en Sparta in speelronde 24 tegen elkaar o.l.v. scheidsrechter Martijn van Beek uit Ermelo, die klokslag 14.30 uur op Het Midden zal blazen voor de aftrap, met assistentie van Geert Lobeek uit Winterswijk en een op dit moment nog aan te wijzen tweede assistent-scheidsrechter.