• Voorbeschouwing DOS’37 - Sparta E

 • door Martin Vos

  VRIEZENVEEN - Komende zaterdag is de laatste speelronde in 2J en alles is eigenlijk al beslist. De grote kampioen is Sparta Enschede geworden, dankzij een geweldige eindspurt met maar liefst negen overwinningen op rij. Proficiat! De (vervangende) periodekampioenen resteren het toetje voor promotie naar de 1e klasse, te weten DOS’37, Gramsbergen en Nieuwleusen.

  Nacompetitie voor promotie of degradatie

  Gramsbergen en Nieuwleusen moeten zaterdagmiddag eerst nog uitmaken wie er als derde eindigt op de ranglijst van 2J, wat bepalend is voor de tegenstander in de nacompetitie. De nummer drie van 2J speelt tegen de nummer elf uit de 1e klasse E (momenteel  is dit DOS Kampen) en de nummer vier van 2J speelt tegen Hierden, de nummer twee van 2J. DOS’37 eindigt definitief op de 2e plaats in 2J en mag als hoogst geklasseerde periodekampioen, thuis spelen tegen de laagst geklasseerde periodekampioen van 2I en dat is momenteel WVF uit Zwolle. Wint IJVV echter de tweede periodetitel i.p.v. Hierden of WVF, dan wordt de ploeg uit IJsselmuiden de tegenstander op Het Midden.  De winnaar van dat duel speelt dan (opnieuw) een thuiswedstrijd, tegen de winnaar van momenteel DOS Kampen - Gramsbergen, maar dit kan ook zomaar de winnaar van Noordscheschut - Nieuwleusen  worden. Eerst nog de laatste speelronde afwerken, waarin er nog vele verschuivingen kunnen plaatsvinden. De twee degradanten in 2J zijn uiteindelijk de twee Drentse clubs FC Meppel en Elim geworden, terwijl Den Ham, Enter Vooruit en Tubantia een herkansing krijgen, via de nacompetitie tegen de drie herkansers van 2I. Op basis van de huidige stand, speelt Den Ham een uitwedstrijd in Zwolle tegen ZAC. Tubantia speelt thuis tegen OWIOS uit Oldebroek. Enter Vooruit gaat op bezoek in Hattem, waar het Hatto Heim treft. Met nog één speelronde te gaan, kunnen de tegenstanders nog veranderen, bij verschuivingen in de eindstand. De winnaars van deze wedstrijden spelen verder tegen de periodekampioenen van de derde klassen. In totaal spelen 21 teams in deze nacompetitie, die knokken voor twee plekken in de 2e klasse.

   

  De cijfers van 2J tot nu toe

  Met nog één speelronde te gaan in 2J zijn de cijfers als volgt: Totaal aantal gespeelde wedstrijden is 150. Totaal aantal doelpunten is 469. Totaal aantal doelpunten (thuis) is 236 (50%). Totaal aantal doelpunten (uit) is 233 (50%). Gemiddeld aantal doelpunten per wedstrijd is 3,13. Gemiddeld aantal doelpunten per wedstrijd (thuis) is 1,57 (50%). Gemiddeld aantal doelpunten per wedstrijd (uit) is 1,55 (50%). Grootste overwinning (thuis) is Sparta E - ON (6 - 1) en Den Ham - Meppel FC (5 - 0). Grootste overwinning (uit) is Elim - DOS '37 (1 - 7) en Elim - Sparta E (1 - 7). Meest doelpuntrijke wedstrijd is PH - Tubantia (5 - 5).

  De meeste overwinningen is voor Sparta (17) en de minste overwinningen is voor FC Meppel (3). De meeste gelijke spelen is voor Nieuwleusen (9) en de minste gelijke spelen is voor Den Ham (1). De meeste nederlagen is voor FC Meppel (18) en de minste nederlagen is voor Sparta en Nieuwleusen (2).

  De meeste doelpunten is voor Sparta (55). De minste doelpunten is voor De Zweef, Enter Vooruit en FC Meppel (21).

  De minste tegendoelpunten is voor Sparta (17) en de meeste tegendoelpunten is voor Elim (73).

  De meeste keren de nul gehouden is Sparta en De Zweef (10). De minste keren de nul gehouden is FC Meppel (1). Geen enkel team bleef ongeslagen in uitwedstrijden. Alleen Sparta en DOS’37 bleven ongeslagen in thuis wedstrijden, waarbij Sparta 8 verliespunten leed en DOS’37 slechts 2.

  De topscorers in 2J zijn tot nu toe, Ronald te Morsche van DOS’37 en Daan Akkerman van Sparta E, beide met 15 doelpunten.

  Hierdoor werd Sparta E de kampioen, degradeerden Elim en FC Meppel, spelen DOS’37, Gramsbergen en Nieuwleusen promotiewedstrijden, spelen Den Ham, Enter Vooruit en Tubantia degradatiewedstrijden, hebben Vroomshoopse Boys, ON, De Zweef en PH zich gehandhaafd.

 • Geschiedenis Sparta E

  CVV Sparta Enschede is de oudste zaterdagvoetbalclub in Twente, met ruim 1000 leden en vierde vorig jaar het uitgestelde eeuwfeest, na de oprichting in 1921. In april bestaat de Enschedese club alweer 102 jaar! In 1932 besloot Sparta toe te treden tot de CNVB. En daarmee begon een zeer kleurrijke en succesvolle periode in de historie van de club, die in een relatief kort tijdsbestek vier keer CNVB-kampioen ofwel kampioen van het Nederlandse zaterdagvoetbal werd. Voor het eerst gebeurde dat in het seizoen 1934-1935 wanneer net als in het voorgaande jaar eerst het kampioenschap van afd. VIII (Twente) werd behaald. In de finale van de strijd om de landstitel, op zaterdag 20 juli 1935 te Nijverdal, wordt De Gazelle uit Apeldoorn met 4-3 verslagen. Sparta werd naast het behalen van deze vier titels, ook nog eens zeven keer kampioen in de 1e klasse CNVB, een keer kampioen in de 1e klasse TVB en na het behaalde kampioenschap dit seizoen, tien keer kampioen in de KNVB. Bijzonder in de rijke geschiedenis van Sparta is ook dat men verschillende spelers in huis had, die voor het Nederlands amateurelftal uitkwamen. In de eerste officiële landenwedstrijd van het Nederlands zaterdagelftal, in mei 1947 tegen België, stonden er twee Spartanen opgesteld: Frits Vennink (tevens aanvoerder) en Klaas Zwier. Beiden brachten het tot twee interlands. Voor DOS’37 kwamen in deze periode H.Nijkamp (’t Haantie), J.Schipper en H.Korenromp geregeld uit voor dit Bondselftal. In 1953 speelde ook Spartaan Spin een keer in de nationale zaterdagploeg (tegenstander Frankrijk). Andere Sparta-spelers, zoals Van Harselaar, Binnenmars en doelman Ten Donkelaar, werden in de jaren vijftig enkele malen als reserve uitgenodigd. Recordinternational van Sparta is in de periode 1953-1965 Gerrit Kerkdijk, die liefst 17 keer het Oranjeshirt droeg. Sparta staat tegenwoordig alom bekend om het organiseren van de prachtige Beltona Beloften competitie voor clubs uit heel Overijssel, waar DOS’37 dit seizoen ook weer aan deel heeft genomen.

  Historie Sparta E - DOS’37
  Sparta en DOS’37 zitten dit seizoen voor de 34e keer bij elkaar ingedeeld in competitieverband (CNVB, TVB en KNVB). In bekerverband waren er slechts twee ontmoetingen, in 1946 en 1948, waarbij Sparta beide ontmoetingen wist te winnen. In het oprichtingsjaar van DOS’37 zat men in de 2e klasse CNVB bij de reserves van Sparta ingedeeld, die kampioen werden, net voor de nummer 2 DOS’37. Het seizoen erop werd DOS’37 kampioen en promoveerde toen naar de 1e klasse CNVB, waarbij de eerste ontmoeting tussen de beide standaardteams dus in het seizoen 1939-1940 een feit was. Sparta 1 werd toen kampioen o.a. door twee overwinningen op DOS’37 (5-0 en 5-2). In KNVB-verband speelde men in het seizoen 1948-1949 voor de eerste keer tegen elkaar. In Vriezenveen wist DOS’37 dat seizoen door een doelpunt van J.Schipper met 1-0 te winnen van Sparta en in Enschede werden de punten gedeeld, 1-1 door doelpunten van K.Schipper en een eigen goal. Sparta en DOS’37 hebben ook menig beslissingswedstrijd en nacompetitiewedstrijd tegen elkaar gespeeld. In 1955 won Sparta met 1-3 van DOS’37 op het terrein van Borne, waarna de Vriezenveners degradeerden naar de 4e klasse KNVB. In 1959 eindigden DOS’37, Sparta en DES op een gedeelde eerste plaats in de 3e klasse KNVB, waarna er een onderlinge nacompetitie volgde voor de titel. Promotie zat er destijds niet in, daar Noord- en Oost-Nederland in tegenstelling tot de rest van het land, nog geen 2e klasse kende. DOS’37 en Sparta speelden in Vriezenveen met 0-0 gelijk, waarna Sparta in eigen huis met 0-1 verloor van DES. De allesbeslissende wedstrijd in Nijverdal werd een prooi voor DOS’37, door DES met 2-3 te verslaan. Deze wedstrijden werden gespeeld voor zo’n twee- tot drieduizend man publiek, aantallen die destijds normaal waren voor clubs als Sparta en DOS’37. In 1963 speelden Sparta en DOS’37 opnieuw een beslissingswedstrijd om klassenbehoud in de 3e klasse KNVB. Op het terrein van DES Nijverdal won DOS’37 met 3-2, waarna Sparta degradeerde naar de 4e klasse KNVB. In 1994 en 1996 speelden beide clubs nacompetitie voor promotie naar de 2e klasse KNVB tegen elkaar, waarbij Sparta met resp. 5-1 en 2-0 wist te winnen en uiteindelijk in 1996 daardoor wist te promoveren. De laatste ontmoeting tussen beide teams was op zaterdag 21 januari 2023. De heenwedstrijd dit seizoen eindigde in Enschede in een 1-1 gelijkspel, waarbij DOS’37 na 10 minuten al verder moest met 10 spelers en de gehele tweede helft zelfs moest spelen met 9 spelers.

  In KNVB-verband speelden Sparta E en DOS’37 maar liefst 62 officiële wedstrijden tegen elkaar, waarbij er 25 gelijke spelen vielen te noteren, Sparta 26 keer wist te winnen en DOS’37 er 11 in winst kon omzetten. Sparta wist hierbij 114 keer te scoren en DOS’37 liet 92 keer het Sparta-net bollen.

 • Aftrap zaterdag 27 mei 2023, aanvang 14.30 uur

  Zaterdag worden alle laatste wedstrijden in 2J tegelijkertijd afgewerkt en spelen Sparta E en DOS’37 hun laatste reguliere competitiewedstrijd o.l.v. scheidsrechter Nicholas Henon uit Wageningen, die klokslag 14.30 uur op Het Midden zal blazen voor de aftrap. Wint Sparta de tiende wedstrijd op rij of blijft DOS’37 ongeslagen in eigen huis? Wordt Ronald te Morsche de topscorer van 2J of wordt het Daan Akkerman? Zaterdag a.s. rond de klok van half vijf weten we meer. Tot ziens op het sportpark van DOS’37.