• VOORBESCHOUWING DOS’37 - DZC’68


 • door Martin Vos

  VRIEZENVEEN - DOS’37 leed vorige week zaterdag haar tweede nederlaag van dit seizoen in 1H. In een zouteloos duel tegen WHC, waarbij de mannen van de trainers Jeroen Niks en Geerten Brinkman teveel respect toonden voor de ongeslagen koploper, had er zowaar met een beetje geluk, nog een puntje ingezeten. De Vriezenveense ploeg heeft nu zes behaalde punten uit zes gespeelde wedstrijden en staat daarmee net onder de eerste degradatiestreep, op plek 9.

  Opvallend detail is dat DOS’37 in de drie gespeelde uitwedstrijden, geen enkele keer het net van de tegenstander wist te vinden. Daar tegenover staat, dat DOS’37 in thuiswedstrijden bezig is met een bijzondere serie, zonder nederlagen. De geel-zwarte formatie uit Vriezenveen is op het eigen Midden al 20 wedstrijden op rij ongeslagen, middels 16 gewonnen wedstrijden en 4 gelijke spelen. De laatste nederlaag was op 20 juni 2022 in de beslissingswedstrijd tegen Veensche Boys, welke pas in de 121e minuut verloren ging. Dit betekende wel meteen de degradatie naar de 2e klasse dat seizoen, maar iedereen heeft het geweldige feest van afgelopen zomer nog voor helder voor de geest, toen DOS’37 na één seizoen meteen weer wist te promoveren.
  Tegenstander DZC’68 is bezig met een indrukwekkende seizoenstart, met 13 punten uit 7 wedstrijden, resulterend in een prima 3e plek op de ranglijst. Afgelopen zaterdag werd er door de ploeg van trainer Rob Haveman verrassend gewonnen van SVZW, op papier toch écht een titelkandidaat. In de bekercompetitie werd er verloren van FC Winterswijk, waarvan in competitieverband eveneens werd verloren en waren er twee gelijke spelen tegen respectievelijk SC Varsseveld en VVG’25, twee zondag tweede klassers. Ondanks dat er daardoor slechts 2 puntjes werden behaald, werd men toch tweede op de ranglijst achter FC Winterswijk. In de eerste knockoutronde tegen zondag vierde klasser LSV Lonneker behaalde men een 10-1 overwinning, waarbij Jesper Vonk flink wat opzien baarde, door maar negen keer trefzeker te zijn. Uniek in voetballend Nederland.

  Geschiedenis DZC’68
  De Doetinchemse Zaterdag Club (DZC) is opgericht op 20 mei 1968. De eerste jaren is gebruik gemaakt van sportcomplex Groot-Hagen. In 1973 kwam Sportpark Zuid gereed en verhuisde DZC naar de accommodatie op Sportpark Zuid, aan de andere kant van de Oude IJssel. Mede door de verhuizing en de groei van de Doetinchemse wijken De Huet en Dichteren kon de vereniging uitgroeien naar de huidige grootte. Sinds oktober 2017 betrekt DZC'68 een prachtige multifunctionele accommodatie, welke bestaat uit twee verdiepingen. Vanuit het clubhuis hebben toeschouwers mooi zicht op het hoofdveld. DZC’68 heeft twee kunstgrasvelden en zes natuurgrasvelden (5 wedstrijdvelden en 1 trainingsveld). Onder het clubhuis zijn maar liefst 18 ruime kleedkamers, het wedstijdsecretariaat, een medische ruimte en een materiaalruimte. Op de bovenverdieping de kantine, een sponsorruimte en diverse overlegruimtes. Het is één van de duurzaamste accommodaties van Nederland. Sportiviteit en betrokkenheid bij de club staan bovenaan bij DZC’68. Elk seizoen zijn er meer dan 350 vrijwilligers nodig om de meer dan 1200 voetballers van hun sport te laten genieten. De Gelderse club herbergt dan ook maar liefst 86 voetbalteams. Zet dat eens af tegen het aantal van 39 teams die DOS’37 kent…..! Het standaardteam van DZC’68 opereert nu zeven seizoenen op rij in de huidige 1e klasse KNVB, na het kampioenschap en de promotie vanuit de 2e klasse in 2017. De laatste twee jaren waren de sterkste seizoenen van DZC in de eerste klasse, waarin zij beide keren de eerste periodetitel wisten te veroveren. De nacompetities voor promotie leverde echter geen successen op.

 • Historie DOS’37 vs DZC’68
  DOS’37 en DZC’68 zitten voor het 13e seizoen bij elkaar in de KNVB-competitie en ontmoeten elkaar zaterdag a.s. voor de 23e keer. De meeste confrontaties speelden zich af in de tweede klasse KNVB. De eerste ontmoeting was in het seizoen 1997-1998 in de tweede klasse KNVB, welke een 4-0 overwinning voor DOS’37 opleverde, door doelpunten van Roland Zwiggelaar 2x, Ard Winkel en Edwin Buikema. De return in Doetinchem eindigde destijds in een 1-4 winstpartij voor DOS’37. DZC’68 degradeerde dat seizoen naar de derde klasse KNVB. DOS’37 wist in totaal tien keer te winnen van DZC’68 en verloor zeven ontmoetingen - vier keer werd er gelijk gespeeld en drie keer gooide corona roet in het eten. In totaal wist DZC’68 31 doelpunten te scoren, tegenover 39 doelpunten van DOS’37. DZC’68 wist van de negen wedstrijden op Vriezenveense bodem, er drie in winst om te zetten. De laatste confrontatie tussen beide ploegen was op zaterdag 23 april 2022, op sportpark Het Midden, waar beide ploegen de punten deelden, middels een 2-2 gelijkspel door Doetinchemse doelpunten van Jelle van Rinsum en Rick Vlutters voor rust, waarna Menno Kamphuis en Ronald te Morsche de 0-2 achterstand in de tweede helft recht trokken voor DOS’37.

 • Zaterdag 18 november DOS’37 vs DZC’68
  Klokslag 14:30 uur zal zaterdag a.s. op het mooie sportpark Het Midden, scheidsrechter Alex van Kraay uit Puiflijk voor de eerste keer blazen op zijn fluit en zal er worden afgetrapt met de door “Libbers Onderhoud’ gesponsorde wedstrijdbal, onder het toeziend oog van DOS’37 JO10-2, het team van de week.