• Voorbeschouwing DOS’37 - De Zweef

 • door Martin Vos

  VRIEZENVEEN - De spanning in de 2e klasse J is volledig terug, nadat DOS’37 na 15 gespeelde wedstrijden, de eerste competitienederlaag moest incasseren in en tegen Gramsbergen. Het team van Jeroen Niks en Geerten Brinkman heeft een voorsprong van maar liefst 7 verliespunten gekend op de nummer 2. In de eerste helft van de competitie wist DOS’37 bijna alle wedstrijden in winst om te zetten, alleen FC Meppel-uit en Sparta-uit leverden een gelijkspel op. Zaterdag 18 maart moet DOS’37 weer op een volle 3-puntenjacht en zal De Zweef uit Nijverdal het slachtoffer moeten worden van de dadendrang van de Midden-bewoners. Zij zullen dan het eerste team moeten worden, waarvan de Vriezenveense koploper zes punten in totaal afsnoept. Zaterdag rond de klok van 5 zal blijken welk resultaat er op het digitale scorebord prijkt.

   

 • Vertekend beeld op de ranglijsten

  Mede door verschillende afgelastingen, maar vooral doordat de competities in district-oost, dit (en volgend) seizoen zijn gevuld met oneven aantallen teams, laten de ranglijsten in de diverse competities vertekende beelden zien. Sommige teams lopen 2 of 3 wedstrijden voor of achter op hun concurrentie, waardoor het lijkt dat ze een behoorlijke voorsprong of achterstand hebben. Daarom is het handiger te spreken van verliespunten i.p.v. punten voorsprong of achterstand op de ranglijsten. Dit schept een reëler beeld, alhoewel die inhaalwedstrijden nog wel gespeeld c.q. gewonnen of in ieder geval niet verloren dienen te worden. De 2e klasse J herbergt dit seizoen 13 teams in plaats van de gebruikelijke 14 ploegen, alles in het kader van de versterkte degradatieregelingen, die dit en volgend seizoen gelden in de zaterdagklassen.

  De top 4 van 2J

  De returnwedstrijden verlopen voor DOS’37 een stuk stroever dan de heenwedstrijden, getuige de resultaten van de laatste 4 wedstrijden, waarbij er geen overwinning viel te noteren. De returnwedstrijden in Almelo tegen PH en (de thuiswedstrijd) tegen SC Elim leverden beiden een gelijkspel op, terwijl de belangrijke uitwedstrijd tegen de nummer 2 in Gramsbergen met 2-1 verloren ging. Tussendoor werd DOS’37 in Lelystad uitgeschakeld voor de beker, door Batavia’90. Gramsbergen is nu qua verliespunten samen met DOS’37 gedeeld koploper en zij voelen de hete adem in de nek van Nieuwleusen en Sparta, die beiden 3 verliespunten meer hebben. Na 2 nederlagen op rij tegen degradatiekandidaten Enter Vooruit en FC Meppel, is Vroomshoopse Boys voorlopig afgehaakt in de strijd voor de top 4. Alleen de kampioen promoveert rechtstreeks naar de 1e klasse, de periodekampioenen van 2I en 2J spelen nacompetitie met de nr. 10 en 11 van de 1e  klasse E voor één plaats in de 1e klasse.

  Kleine middenmoot

  De 2e klasse J kent nu een kleine middenmoot met ON en Vroomshoopse Boys die  resp. 6 en 9 verliespunten achter de top 4 staan, op een 5e en 6e stek. Daaronder zien we op de ranglijst onze gasten van zaterdag De Zweef uit Nijverdal samen met Tubantia en PH, verwikkeld in een strijd om de veilige 8e plaats. Tubantia en De Zweef staan resp. 5 en 4 verliespunten boven de virtuele streep van de 9e plaats, welke zich net als de 10e en 11e plaats verplicht tot deelname aan de vermaledijde nacompetitie voor handhaving, een situatie waar qua verliespunten nu PH zich in bevindt. De nr. 9, 10 en 11 spelen nacompetitie met de periodekampioenen van 3C en 3D, voor één plaats in de 2e klasse.

  De degradatieplaatsen

  Onderin de ranglijst van 2J zijn SC Elim, FC Meppel, Enter Vooruit en Den Ham de clubs die zich nu beginnen te roeren, met vaak verrassende resultaten. SC Elim hield koploper DOS’37 in eigen huis op een gelijkspel, Enter Vooruit en FC Meppel pakken 3 punten tegen subtopper Vroomshoopse Boys, Den Ham wint met dikke cijfers van PH. De Hammenaren zijn in theorie de rode lantaarndrager, met 1 verliespunt meer dan Enter Vooruit, waarbij men resp. 2 en 1 verliespunt achter FC Meppel en SC Elim staan. De nr. 12 en 13 degraderen rechtstreeks naar de 3e klasse.

 • Tegenstander De Zweef

  De tegenstander van zaterdag a.s., De Zweef uit Nijverdal is met ruim 900 leden de grootste voetbalvereniging in de gemeente Hellendoorn en speelt tegenwoordig op haar sportpark Gagelman op zaterdag, na in 2020 de overstap te hebben gemaakt van de zondag eerste klasse. Horizontaal overstappen was er destijds nog niet bij en derhalve startten de Zwevers in de 4e klasse zaterdag. De selectie van de zondag 1e klasser was nagenoeg in tact gebleven en daarmee was De Zweef torenhoog favoriet in de zaterdag 4e klasse E. Deze favorietenrol werd in het eerste zaterdagseizoen met glans waar gemaakt, getuige een kampioenschap met 17 overwinningen, 2 gelijke spelen en slechts 1 nederlaag (thuis tegen SVV’56). Vorig seizoen promoveerde De Zweef via de nacompetitie naar de huidige tweede klasse J. Door eerst Hattem met 2-0 te verslaan en daarna Hellendoorn met 3-2 uit te schakelen, mocht De Zweef een allesbeslissende finale spelen, voor rechtstreekse promotie naar de 2e klasse KNVB. Op een bloedheet sportpark Zandeinde bij SC Lemele, wonnen de mannen van trainer Niels Kolkman met 1-2 van het Sallandse SC Rouveen, voor de ogen van een dikke 1000 toeschouwers. Promotie naar de 2e klasse was een feit, waar het momenteel alle zeilen bijzetten is voor De Zwevers, om uit de buurt te blijven van de nacompetitieplekken voor handhaving in 2J.

 • Historie DOS’37 - De Zweef

  Daar De Zweef dus voorheen op zondag voetbalde, speelde DOS’37 slechts één keer eerder in competitieverband tegen de Nijverdallers. In de heenwedstrijd van de huidige competitie, op zaterdag 29 oktober 2022 won DOS’37 met 0-1 door een doelpunt van Senna Silva van der Veen. Wel is er vaker onderling gespeeld in twee bekerwedstrijden en twee oefenwedstrijden. Op 20 oktober 2001 was De Zweef met 3-0 in de beker te sterk voor DOS’37. Op 21 augustus 2007 wonnen De Zwevers opnieuw van DOS’37 in de beker, nu met 1-0. Op 24 februari 2009 werd er op Het Midden geoefend, waarbij De Zweef weer de sterkste bleek, middels een 0-2 overwinning op DOS’37. De laatste oefen-ontmoeting tussen beide teams betrof een testwedstrijd op 13 augustus 2013. DOS’37 wist destijds voor de eerste keer van De Zweef te winnen. Op eigen terrein won DOS’37 met de afgetekende cijfers van 6-2. De DOS-doelpunten kwamen op naam van Marc Meier, Kenny Kroeze 2x en Thijs Houwing 3x. Saillant detail in deze laatste ontmoeting is, dat de huidige trainer van De Zweef, Niels Kolkman destijds de 4-1 liet aantekenen en Tom Hegeman de 4-2. Laatstgenoemde kwam een seizoen later over naar DOS’37 en de momenteel 33-jarige aanvoerder van De Zweef speelde toen drie seizoenen in de hoofdmacht van DOS’37 en was goed voor 49 doelpunten in het geel-zwart (25 competitie-, 8 beker- en 16 oefendoelpunten). In het seizoen 2015-2016 kwam er nog een tweede Zwever uit voor de selectie van DOS’37. Sander Souverijn speelde destijds voor een seizoen in de geel-zwarte kleuren en kwam toen met DOS’37 uit in de Hoofdklasse KNVB, waarna hij weer terugkeerde naar “Gagelman”.

  Aanvang 15:00 uur op sportpark Het Midden

  Iedereen is zaterdag 18 maart a.s. van harte welkom op sportpark Het Midden, waar de wedstrijd zal aanvangen om 15.00 uur en onder leiding zal staan van de ervaren scheidsrechter Paul van Koolwijk uit Angeren.