• Voorbeschouwing DOS'37 1 - PH 1

 • Vriezenveen - Zaterdag 24 september is de start van een nieuw seizoen in een nieuwe omgeving. Na twaalf seizoenen een klasse hoger te hebben gespeeld, waarvan tien seizoenen als stabiele eerste klasser en DOS’37 zelfs een seizoen in de Landelijke Hoofdklasse (de huidige Vierde Divisie) mocht uitkomen, degradeerde het team van de trainers Jeroen Niks en Geerten Brinkman vorig seizoen via de nacompetitie naar de huidige Tweede Klasse J.

  Een competitie met mooie tegenstanders, waarbij de geoefende fietser bijna alle uitwedstrijden het per stalen ros af zou kunnen. Veel derby’s dus, met twee Almelose en een Hengelose club, twee clubs uit de Reggestreek en twee Sallandse clubs. Drie tegenstanders die wellicht een busreis vergen, richting Enschede en Drenthe. Het meest wordt er uiteraard uitgezien naar de Twenterandderby’s tegen Vroomshoopse Boys en Den Ham. Compleet nieuw voor DOS’37 zijn het Drentse Elim en de voormalige zondagclubs De Zweef uit Nijverdal, Tubantia uit Hengelo en onze gasten van vanmiddag PH uit Almelo. Vele regionale wedstrijden dus, met (het kan haast niet anders) veel publiek in een mooie ambiance. Een stapje terug hoeft derhalve niet altijd vervelend te zijn, mede gezien het geslonken aantal reiskilometers, waarbij DOS 1 vorig seizoen bijna 2100 km aflegde, tegenover dit seizoen 640 km.

 • Bekeravontuur

  Alle dertien teams uit 2J zijn dit nieuwe seizoen gestart in de bekercompetitie, waarbij opviel, dat veel teams uit 2J ook bij elkaar ingedeeld zaten in de bekercompetitie. Zo zaten DOS’37 en Enter Vooruit in een poule, waarbij DOS’37 als tweede eindigde achter poulewinnaar SVZW. Er werd thuis met 2-1 gewonnen van zondag tweedeklasser Stevo uit Geesteren, in Wierden werd er nipt met 1-0 verloren van eerste klasser SVZW en afgelopen zaterdag was er een klinkende 4-0 overwinning op Enter Vooruit. Stevo eindigde derde en Enter Vooruit eindigde puntloos als laatste met nul doelpunten voor en maar liefst 15 tegentreffers. Ook competitiegenoten Vroomshoopse Boys, Den Ham en De Zweef uit 2J zaten bij elkaar in een bekerpoule. Eerste klasser Hulzense Boys werd poulewinnaar en Vroomshoopse Boys bekerde als nummer 2 verder, dankzij de 4-2 winst op Den Ham vorige week. De Zweef eindigde als derde en Den Ham werd puntloos laatste. De Almelose clubs uit 2J, ON en PH zaten ook al bij elkaar in een poule, waarbij ON poulewinnaar werd en PH als laatste eindigde, met 1 puntje, dankzij de 0-0 tegen ON vorige week. Sparta E. bekert verder door als poulewinnaar te eindigen, evenals Tubantia, Gramsbergen en Nieuwleusen (allen tweede in hun poule). FC Meppel en Elim zijn net als Enter Vooruit, De Zweef en Den Ham uitgebekerd voor dit seizoen.

 • Historie DOS’37 vs PH

  DOS’37 en P(rins) H(endrik) hebben verschillende wedstrijden tegen elkaar gespeeld, enkele bekerwedstrijden en enkele oefenwedstrijden. Echter, geen enkele reguliere officiële competitiewedstrijd, ondanks dat beide teams al resp. 85 en 106 jaar bestaansrecht hebben. De reden is simpel, daar PH tot aan het seizoen 2016-2017 op zondag speelde en DOS’37 op zaterdag actief is. Of het moet het seizoen 1943-1944 zijn geweest, toen beide clubs tijdens WOII in een noodcompetitie voetbalden, in Noodgroep 18 waar zaterdag en zondag bij elkaar was ingedeeld. DOS 1 zat toen ingedeeld bij het tweede elftal van PH en eindigde op de tweede plaats, achter kampioen Excelsior’31 1 en nog voor RV 2, PH 2, Nijverdal 2, Heracles 5 en Wierden 2. De laatste wedstrijd tegen PH 1 betrof een oefenpot op zaterdag 28 augustus 2021 waarin PH binnen tien minuten op een 0-2 voorsprong kwam. Na 90 minuten was DOS’37 de winnende partij, met 3-2.

 • Team van de week JO10-3

 • Voetbalpiramide

  De (sub-)top van de voetbalpiramide binnen de KNVB wordt in de komende twee seizoenen smaller gemaakt en de teams die uitkomen in de zaterdag- en zondag- derde en vierde divisie én de eerste klassen worden vanaf het seizoen 2023/2024 gemengd ingedeeld. Door deze veranderingen ontstaan er in de (sub-)top sterkere competities met kleinere krachtsverschillen en ontstaat er een betere aansluiting tussen de eerste klasse en de vierde divisie. In de lagere klassen ontstaan competities met kleinere reisafstanden en meer derby’s. Om deze nieuwe voetbalpiramide te realiseren vindt in de seizoenen 2022/2023 en 2023/2024 in de 1e klassen t/m de 4e klassen een versterkte degradatie plaats. In het seizoen 2024/2025 blijven er dan acht 1e klassen over (tegenover dit seizoen 11), zestien  2e klassen (zijn er dit seizoen 22), tweeëndertig  3e klassen (zijn er dit seizoen 43), zevenenvijftig  4e klassen (zijn er dit seizoen 60) en vijftig  5e klassen (zijn er dit seizoen 31). Ook het zaterdagvoetbal in ons district Oost krijgt dan een 5e klasse. Het gehele rechterrijtje in de huidige 4e klassen degradeert rechtstreeks!

  Promotie en degradatie 2J

  In de 2e klasse I en J promoveren de beide kampioenen naar de 1e klasse • De in totaal zes periode-kampioenen van 2I en 2J spelen samen met de nummers 10 en 11 van de 1e klasse E, nacompetitie voor een plaats in de 1e klasse  • Alle nummers 9, 10 en 11 van 2I en 2J spelen voor klassenbehoud, samen met de vijftien periodekampioenen van de 3e klassen A t/m E een nacompetitie voor slechts twee plaatsen in de 2e klasse • Alle nummers 12 en 13 van 2I en 2J degraderen rechtstreeks naar de 3e klasse.

 • Wij wensen ons Eerste elftal en team JO10-3 heel veel succes zaterdagmiddag.