• DOS’37 BESTAAT VANDAAG VIJFENTACHTIG JAAR

 • Hoera, DOS’37 bestaat vandaag 85 jaar met vele jaren historie in haar clubgeschiedenis!

  VRIEZENVEEN - Voetbalvereniging DOS’37 is opgericht op donderdag 15 juni 1937 in café Veendaal aan het Westeinde in Vriezenveen, door de heren J. de Jong, H. Mulder, E.J. Dekker, J. Nijkamp en D. Smoes en viert derhalve op donderdag 15 juni 2022 haar 85 jarig bestaan.

 • De zaterdagvereniging DOS’37 oftewel “Door Oefening Sterk” werd opgericht op 15 juni 1937. De eerste zes jaren was men lid van de Nederlandse Christelijke Voetbalbond. In de Tweede Wereldoorlog nam DOS’37 in 1944 deel aan een zogeheten Noodcompetitie.
  In het seizoen 1945-1946 nam het standaardelftal voor het eerst deel aan de competities van de TVB en in 1948 werd in deze klasse het kampioenschap behaald, waardoor men promoveerde naar de KNVB.
  Met een onderbreking van slechts één seizoen komt DOS’37 al weer 72 seizoenen uit in de KNVB.

  De eerste voetbalwedstrijden speelden de leden bij het Westerdok aan de Molenstraat. In 1967 verhuisde de club naar Sportpark Het Midden, waar nu nog steeds wordt gevoetbald.

  Momenteel heeft de vereniging 975 leden, waarvan er maar liefst meer dan 600 zijn te bewonderen op de groene grasmat. De vereniging biedt plaats voor voetballers en voetbalsters op verschillende niveaus, van prestatie- tot recreatievoetbal, van 45-plus tot Mini’s en ook de mindervaliden trappen er hun balletje.

  De accommodatie ligt er uitstekend bij en er staat een ultramodern clubhuis met een prachtig balkon, een verdieping, inclusief een personenlift en een toiletruimte voor mindervaliden. De toegangspoort is misschien wel één van de grootste en mooiste hekwerken in amateur voetballend Nederland, ooit gekscherend ‘Anfield Road’ genoemd door een Griekse reporter, tijdens een bezoek aan het sportpark.

 • De toegangspoort van het vernieuwde sportpark Het Midden bij DOS’37
 • Het standaardteam van DOS’37 wist in het 85-jarige bestaan van de club maar liefst dertien keer te promoveren naar een hogere afdeling. Dit werd bereikt via tien kampioenschappen, twee promotiewedstrijden en middels één opwaardering van de KNVB-klassen. Na de degradatie in het huidige seizoen 2021-2022, staat het aantal degradaties op acht stuks.

  DOS 1 heeft, in totaal 1.722 officiële wedstrijden gespeeld (bekerwedstrijden niet meegerekend) en won daarvan 684 wedstrijden, 401 keer werd er gelijk gespeeld en men verloor 638 duels. In het drie-puntensysteem heeft DOS 1 daarmee tot nu toe 2.453 punten behaald, middels 3.026 gescoorde doelpunten en 2.710 goals tegen. Dit werd bereikt tegen 144 ver¬schillende verenigingen die men in de competitie tegenkwam, waarvan Sparta E. (35 seizoenen) en Vroomshoopse Boys het vaakst (32 seizoenen) de tegenstanders waren.

  Op de eeuwige topscorerslijst van DOS 1 staat Henri Dasselaar fier aan kop met 177 doelpunten (gescoord in KNVB-competitieverband), gevolgd door Dries Ree (110 doelpunten) en Roland Zwiggelaar (98 doelpunten). Van de huidige selectie staat Ronald te Morsche het hoogst gerangschikt op deze lijst, met een 27e plaats middels 28 gescoorde doelpunten. In totaal hebben sinds 1948 maar liefst 177 verschillende DOS-sers een of meerdere KNVB-doelpunten gescoord in het vlaggenschip van DOS’37.  Twee van de grootste hoogtepunten uit de historie zijn zeker het kampioenschap in het seizoen 1958-1959, toen DOS’37 samen met Sparta Enschede en DES-Nijverdal moesten uitmaken wie de beste zaterdagclub van het Oosten was. In Vriezenveen werd Sparta op 0-0 gehouden en dankzij een 2-3 overwinning bij DES werd DOS’37, destijds in de hoogste zaterdagklasse, kampioen van de Derde klasse van de KNVB, toen de hoogst haalbare klasse in de districten Oost en Noord!

 • Het tweede hoogtepunt uit de DOS-historie werd in het seizoen 2014-2015 behaald en wel het kampioenschap in de Eerste Klasse D en daarmee de rechtstreekse promotie naar de Landelijke Hoofdklasse KNVB!

 • Elftalfoto uit 2015 van het kampioensteam die promoveerde naar de Landelijke Hoofdklasse.
 • Door de jaren heen hebben de geelzwarten veel prijzen gewonnen en groeide het ledenaantal snel. In de beginjaren van de club was het moeilijk om een team op de been te krijgen. Dit was met name tijdens de oorlog het geval, omdat veel spelers werden opgeroepen voor militaire dienst. Na deze periode zette DOS’37 een groeispurt in. Ten tijde van de verhuizing stond het ledenaantal op 250. Inmiddels heeft de vereniging meer dan 975 leden en wordt er gevoetbald op vijf velden, door in totaal 42 teams, waaronder 11 seniorenteams, 4 vrouwen/meisjesteams, 2 G-teams en 25 jeugdteams.

  Sinds 2019 biedt DOS’37 aan de jeugdspelers tot en met Onder 10 jaar ‘Gelijke Kansen’ aan. Meer spelers maken op deze manier kans om in een latere fase terecht te komen bij een geselecteerd team. DOS’37 was als één van de eerste amateurverenigingen die hiermee is gestart en de laatste tijd zie je het steeds vaker gebeuren dat er bij de jongste jeugd weinig onderscheid wordt gemaakt in kwaliteit. DOS’37 heeft het hiermee goed staan, met een enthousiaste- kader en een grote groep trainers. Dat zie je ook terug aan de vele aanmeldingen van de laatste jaren. Dat is wel iets om met elkaar trots op te zijn. Er wordt in deze leeftijdscategorie niet meer geselecteerd op kwaliteit, maar worden alle jeugdspelers van O8 tot en met de O10 zo breed mogelijk opgeleid. Hierbij krijgen jeugdspelers evenveel trainingsmogelijkheden, trainen ze samen en krijgen ze dezelfde trainingen aangeboden. En niet geheel onbelangrijk; de jeugdspelers krijgen van alle trainers oefenstof aangeboden. In het verleden werden de beste trainers op de selectie-elftallen gezet en kregen ze de beste trainingen. Dan sluit je in principe al een grote groep spelers uit, terwijl er in de toekomst nog zoveel dingen kunnen gebeuren op gebied van (fysieke en mentale) ontwikkeling. Er wordt op basis van een gelijke verdeling van leeftijd teams samengesteld. Elk team bevat ‘vroege’ (geboren in de eerste twee kwartalen) en ‘late’ (geboren in de laatste kwartalen) voetballers uit een leeftijdscategorie.

  DOS’37 kent tegenwoordig ook een talentenpoule. Dit zijn jeugdspelers vanaf O15 die de potentie hebben om straks de stap te maken richting het eerste elftal. Samen met de TC en een toegevoegde werkgroep wil DOS’37 de desbetreffende spelers bewust laten worden wat ervoor nodig is (zowel voetballend als mentaal) om straks in het eerste elftal te spelen. Er zit genoeg talent in de jeugdopleiding en met de begeleiding ervan kunnen die extra stappen gezet worden.

  Veel verhalen over de verdere historie van de voetbalvereniging zijn vastgelegd in het jubileumboek Van ’t Westerdok tot aan ’t Midden.

  Teamfoto van de spelers uit het project ‘Gelijke Kansen’

 • Klik hier voor meer rijke historie van DOS'37.

  het is geen jubileum jaar, maar toch willen we hier even onder de aandacht brengen. Zoals op onze jubilarissenavond zijn er al veel mensen 50 jaar geel/zwart trouw. Wij willen dan ook iedereen, die een geel/zwart hart toedraagt feliciteren met zijn of haar club!

  Op naar de 90 jarige bestaan van de mooiste club van Vriezenveen!