WIJ STAAN BOVENAAN

Wij staan bovenaan!  Svzw JO15 – 2 uit (22 april)

door Rik Nijkamp

Fier staan we bovenaan! De hele competitie al. Onze tegenstander van vandaag staat op plek 2. We moeten tegen SvzW. Het complex van Svzw ligt naast het Lageveld waar we als Vjenne leu ook recreëren bij (een beetje) zonnestralen. Wierdenaars doen dat daar ook, gezellig liggen we dan naast elkaar. Vandaag staan we tegenover elkaar. Gespannen: het spant erom!

 

Zo’n 24.000 mensen wonen er in Wierden gelegen tussen het Twentekanaal en het Wierdense veld. Wierden lag vroeger direct aan de doorgangsweg tussen Deventer en die Duutsers. Wierden was een van de zgn. Rijssense kwartieren, in 1811 werd het zelfstandig.
De marke Wierden was een middeleeuws collectief van boeren die gezamenlijk beheer voerden over de grond/ regio. De naam Wierden is afgeleid van Wederden ‘bevloeide strook grasland langs een rivier”. Van Weerden, Wedderen, Wijrden werd het Wierden in 1670.

 

Svzw uit 1948 heeft 6 velden en speelt met DOS in de eerste klasse Zaterdag. Svzw heeft een jaar in de Topklasse gevoetbald in 2012, maar kwam daarna via de hoofdklasse weer in de eerste Klasse. Svzw: Sportvereniging Zwaluwen Wierden. Op de site prijken 5 gedragsregels onderverdeeld in Respect, Duidelijkheid en Positivisme. Mooi. Het aantal leden is niet te vinden. We schatten in zo ergens rond de 800-900.

 

2 punten is de voorsprong op Svzw. Afgelopen maandag was het 2e paasdag. Woensdag was niet iedereen aanwezig. De basisopstelling bestond uit de jongens die er woensdag waren. Waren het nu de spanningen? Na deze nog drie wedstrijden en als we…. Een goede mental coach zou zeggen concentreer je op de eerst volgende bal en niet op het kampioenschap. Raak je elke eerst volgende bal goed, dan wordt je vanzelf kampioen. Gespannen dus…

 

Vanaf de aftrap waren de heren erg timide…dachten ze dan toch aan het kampioenschap i.p.v. de eerst volgende bal goed te raken? De tegenstander was ook wel indrukwekkend groot. Enkelen waren zelfs langer dan Luuk, Marick en Pim. Het schreeuwen van onze keep Jorrit ‘make some noise’ Eshuis  zou ze wakker moeten maken. We hebben het moeilijk in de eerste helft. Marick raakt geblesseerd en daardoor zakt Marten een plek. Sam is op vakantie. Een strakke kopbal van de tegenstander wordt gepakt door Jorrit. Come on DOS klinkt het!

 

Een schot van Marten bij een uitbraak van Dos werd fantastisch gepakt door de keeper van Svzw. Wat een redding! In het 2e deel van de eerste helft worden we iets losser. Na een hoekschop van Gijs schiet Samuel over. Een mooie pass van Gijs wordt door Stan een paar centimeter naast geschoten. Fysiek worden we ‘overvleugeld’. Dat zien we ook bij de 1-0 van Svzw. Ze duwen harder dan wij en rammen de bal het net in achter Jorrit. Nagelbijten op de tribune. Pim krijgt nog een strakke pass maar komt niet aan schieten toe. Een voorzet van Marten wordt door Thomas naast geschoten. Rust.

 

De scheidsrechter toonde een lichte voorkeur voor de thuisploeg. “Doe een shirtje aan van Svzw man’ klonk het dan ook overtuigd vanaf de tribune (we speelden op het hoofdveld). Duwen van Svzw mocht, wij mochten dat niet. Daar houden we dan rekening mee in de 2e helft. En met de noodzakelijke korte suikers begonnen onze mannen aan de 2e helft. Wederom een fysieke bedoeling die naast voor Marick ook o.a. voor Stan, Luuk en Nout nogal gevoelig was.

 

Een vrije trap van Luuk gaat naast het doel en de wedstrijd gaat gelijk op. De inbreng van D1 speler Jorn Fokke op het middenveld bracht de rust in de opbouw die nodig was. Dos speelt beter samen, maar grote kansen hebben we nog niet. Nout komt er langs maar een zacht puntertje is niet voldoende. Weer een vrije bal, weer Luuk. En deze bal draait geweldig mooi via de vingertoppen van de keeper het doel in! Wat sprongen we hoog de lucht in, wat zijn we blij met dat doelpunt: wij als ouders. Uit blijdschap zagen we de reactie van onze mannen niet.

 

Het deed de mannen goed. Dos werd langzamerhand de betere partij. We zagen overigens dit seizoen vaker dat wij conditioneel de 2e helft beter spelen dan de opponenten. Stan wordt goed aangespeeld en die loopt alleen op de keeper af, 1-2. Op rechts breekt Pim nu
bij herhaling door en zet voor. Stan wordt geblokt en Sako knalt net naast. Weer zet Pim strak voor en nu is het wel raak. Gijs ramt met zijn ‘chocoladebeen’ (links dus) de 1-3 binnen. “Hoe lang nog, hoe lang nog? We staan nu 5 punten los van Svzw en moeten nog 3 wedstrijden.’’ We hebben nog enige spannende momenten voor het eigen doel, maar het blijft 1-3. Het hele elftal verdiend een compliment voor deze prestatie, met name voor de 2e helft!

 

Wij staan bovenaan, kunnen kampioen worden. Wat zou dat mooi zijn. Gelukkig concentreren de jongens zich op de eerst volgende bal: die moet raak zijn. We krijgen nog 3 pittige wedstrijden!