Oranje Nassau (ON) JO15-2 uit (25 maart)

Naast de mooiste club van Twente

 

door Rik Nijkamp

 

Zonder hash, coke of pillen laten ze wekelijks naast ON zien wat ze willen. De paupers, ja de paupers van Almelo! Een slecht neembare vesting voor menig club uit den lande. Een droom die ON ook graag werkelijkheid zou willen zien worden. Nadat het een vervallen boel is geweest in de hoop dat ze werden opgekocht door HerAcles is er inmiddels actie geweest. Een keurige kantine en prima kleedkamers kenmerken anno 2017 het complex.

 

5 jaar voor Dos werd in Almelo ON opgericht. De club heeft zo’n 1.200 leden en speelt relatief laag, bezien de omvang, in de derde klasse zaterdag. Almelo heeft haar eigendialect. Het ge ‘mien jonge’ is daar schering en inslag. In de steden is er echter meer dialectverlies dan op het platteland waar wij resideren. Stoer proaten in Almelo.

 

Almelo en Vriezenveen worden qua dialect verenigd in ons aller Herman. Niet grote of kleine Herman, nee Herman Finkers. Geboren in Aadorp sprak hij vast Vjens en door de stad verbasterde zijn dialect. Het meest afwijkend is het Vriezenveens. Het Vriezenveens bevat veel oudere elementen, die te horen is in woorden zoals waver (over, in andere soorten Twents “oaver” of “oawer”) en jätn (eten, in andere soorten Twents “eetn” of “etn”).

 

De wedstrijd kende een bijzonder verloop. Op een slecht veld achterop het terrein begonnen we sterk. Stan op de keep, Marten op de keep, Sako op de keep, Gijs naast. Poeh, in Almelo schrokken ze van zo’n gedrevenheid. We bleven sterk spelen, maar op de een of andere manier sloop er iets in onze houding. En als je zelf niet scoort… Geknoei in de achterste linie betekent een onverdiende 1-0 voor ON. Wij bleven echter beter voetballen. Zij hadden ook kansen maar Jorrit was superscherp. Na 25 minuten wordt ON echt beter. Jorrit heeft het druk en keert o.a. een mooi afstandsschot.

 

We worden ook wat minder scherp. Vergeten dat je met inworp niet buitenspel kunt staan en maken onnodige overtredingen. We zijn net een stapje te laat. Marten krijgt voor rust zijn 2e waarschuwing. Rust, mooi op tijd.

 

Na rust rukken de Almelo’ers weer op. Jorrit wint in een 1 op 1 situatie knap. Zelf blijven we de kansen die er zijn niet benutten. Het geluk achterin is aan onze zijde, hard werken wordt beloond. Een uitbraak van Dos betekent de 1-1. Een eigen doelpunt van ON, maar geluk dwing je af. Kort daarop weet Pim even niet goed om te gaan met zijn emoties en krijgt geel. Dat betekent 10 minuten naar de kant. Marten glijdt fors in op de tegenstander…. als Pim er niet al naast had gestaan, had Marten er waarschijnlijk komen te staan.

 

Gijs krijgt een super kans, maar we weten de paar kansen die we krijgen niet te verzilveren. Gelukkig ON ook niet. Wederom een uitbraak betekent een pass van Gijs op Thomas en die laat er geen gras over groeien: 1-2. We stelen punten in Almelo. Wij staan bovenaan!

 

Volgende week Langeveen thuis. Schijnen grote kearls te zijn.