NIEUWE OPZET PUPILLENVOETBAL

VRIEZENVEEN – In overleg met de voetbalclubs, (ex)toptrainers en (ex)topvoetballers en overige voetbalexperts heeft de KNVB (ook kijkende naar ontwikkelingen in het buitenland) besloten voor een gewijzigde opzet van het pupillenvoetbal. Momenteel zijn wij als jeugdcommissie voorbereidingen aan het treffen om de implementatie van dit nieuwe concept zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Meest opvallende punt is dat de pupillen op kleinere veldjes gaan spelen. Uit onderzoek is gebleken dat deze nieuwe speelvormen beter aansluiten bij de ontwikkeling van de kinderen en voor meer speelplezier voor meer spelers zorgen.

 

Het idee is dat pupillen vaker aan de bal komen Om jonge voetballertjes vaker aan de bal te krijgen, is het plan om de wedstrijdvormen voor de pupillen van 5 tot en met 11 jaar aan te passen aan de leeftijd. In het kort: hoe jonger de kinderen, des te minder spelers en des te kleiner de veldjes

Ook zullen met ingang van het nieuwe voetbalseizoen een aantal nieuwe teams introduceren, namelijk de Onder de 8 en Onder de 10. Waar we in het voorgaande voetbalseizoen overgingen van F/E/D etc. naar JO9/JO11/JO13 etc. worden nu dus deze leeftijdscategorieën daar bijgevoegd.

 

Zie bijgaande link voor meer info/details: http://www.knvb.nl/downloads/bestand/6672/knvbflyer9

 

Jeugd Onder 8 jaar; speelt 6 tegen 6 op een ‘kwart’ veld

Jeugd Onder 9 jaar; speelt 6 tegen 6 op een ‘kwart’ veld

Jeugd Onder 10 jaar; speelt 7 tegen 7 op een ‘half’ veld

Jeugd Onder 11 jaar; speelt 7 tegen 7 op een ‘half’ veld

Jeugd onder 13 jaar; speelt 11 tegen 11 op een ‘heel’ veld

 

Op http://www.knvb.nl/downloads/bestand/10602/flyer-spelvorm-6-tegen-6 worden de nieuwe spelregels toegelicht. Voorbeelden als indribbelen i.p.v. ingooien of een cornerbal zullen de snelheid van het voetbalspel ten goede komen.

 

Spelbegeleider…

 

Bij de 6 tegen 6 vorm wordt het spel geleid door een spelbegeleider. De rol van spel­begeleider is nieuw in het voetbal.

 

De spelbegeleider staat niet in, maar langs het veld en grijpt alleen in wanneer de spel­regels door de kinderen worden overtreden. De spelbegeleider loopt langs het veld (op de lijn) mee het met spel en kan zo nodig het veld inlopen, bijvoorbeeld als het zicht op de situatie onvoldoende is.

 

De spelbegeleider geeft de kinderen de ruimte om zo veel mogelijk te voetballen. Bij de pupillen staat kennismaken met voetbal, plezier en veiligheid in het sporten voorop.

 

 

Namens de jeugdcommissie,

 

Stef van der Velden

Hoofd Jeugdopleiding DOS’37