Informatiebijeenkomst Gelijke Kansen bij DOS’37

Binnen DOS’37 zijn wij op dit moment druk bezig met het technisch jeugdbeleid voor de komende jaren. Een van de pijlers onder dit beleid zal het thema ‘Gelijke kansen’ zijn, waar wij aankomend seizoen al mee van start zullen gaan.

door Werkgroep Gelijke Kansen DOS’37

De KNVB startte dit jaar al met het gelijknamige project. Dit project is erop gebaseerd dat bij amateurverenigingen alle pupillen dezelfde kansen te bieden. Evenveel trainingsmogelijkheden en gelijkwaardige trainingen per leeftijdscategorie. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat deze aanpak een veel beter fundament biedt voor het ontwikkelen van de jeugdspelers.

Graag nodigen wij alle trainers/leiders/ouders uit voor een informatiebijeenkomst over het komend seizoen 2019-2020 op woensdag 5 juni in de kantine van DOS’37. DOS’37 zal tot en met de JO10 gelijke kansen aanbieden richting jeugdspelers. Hierdoor verwacht de club het jeugdvoetbal een flinke boost te geven. 

19.00 uur = Trainers/leiders
20.00 uur = Ouders/betrokkenen onderbouw
21.00 uur = Ouders/betrokkenen bovenbouw

Spelers tot en met de leeftijdscategorie JO10 (voorheen eerstejaars E-spelers) worden in een veilige omgeving -zonder prestatiedrang van buitenaf- opgeleid, waarbij ontwikkeling op elk niveau voorop staat. Bij de jeugdteams in de categorie JO8, JO9 en JO10 vindt er geen gerichte selectie plaats op basis van voetbaltechnische kwaliteiten. Zij spelen in de wedstrijdvorm 6 tegen 6 op een kwart voetbalveld. Bij DOS’37 moet ieder kind gelijk zijn, nu en in de toekomst.

Het resultaat: een hogere kwaliteit over de volle breedte van alle jeugdspelers en op termijn dus een kwaliteitsverbetering van het voetbal door de gehele club.

Daarnaast blijkt dat het scouten enorm lastig is voor de lange termijn. Vaak blijken op jonge leeftijd aangemerkte talenten op latere leeftijd voorbij te worden gestreefd door kinderen die een enorme ontwikkeling doormaken. De ontwikkeling van de jeugdspelers heeft op jonge leeftijd een nogal grillig verloop en volgt vaak geen strakke diagonale lijn. Door in de leeftijdscategorieën tot 10 jaar gelijke kansen aan te bieden, maken meer spelers kans op prestatievoetbal in de toekomst.
Gaan spelers over naar de JO11-teams, spelen zij in de wedstrijdvorm 8 tegen 8 op een half voetbalveld. Vanaf dan wordt er meer gericht geselecteerd op kwaliteit. 

“Alle jeugdvoetballers binnen DOS’37 over een langere periode meer gelijke kansen bieden om zich optimaal te ontwikkelen en plezier te laten beleven aan het voetballen.”

Indeling competitie
De teams JO8, JO9 en JO10 worden allemaal gelijkwaardig ingedeeld. Dit betekent dat volgend seizoen de JO8-1, JO8-2 en de JO8-3 allemaal op hetzelfde niveau voetbalt en zij worden derhalve in dezelfde klassenhoogte ingedeeld. Dit geldt ook respectievelijk voor de JO9 en JO10-teams.  

Even leeftijdscategorieën
Vanaf seizoen 2017-2018 biedt de KNVB-pupillen een zogenaamde geboortejaarcompetitie aan.  Deze geboortejaarcompetitie zorgt ervoor dat de speelsterkte per team goed kan worden bepaald en er gelijkwaardige wedstrijden en competities kunnen worden georganiseerd.

DOS’37 trad in het afgelopen seizoen al aan met respectievelijk een JO8-, JO10- en JO12 team. Vanaf het seizoen 2019-2020 voegen we daar ook de JO14 en JO16 aan toe. Op deze manier kunnen de spelers langer met en tegen leeftijdsgenoten blijven voetballen, waardoor we het spelplezier op deze manier zullen vergroten en de fysieke verschillen een stuk kleiner worden.

De verwachting is dat ook deze gelijkwaardige aanpak het spelplezier verhoogt. En dat is natuurlijk ontzettend belangrijk. Wij begrijpen dat deze veranderingen de nodige vragen oproepen en om die reden willen wij jullie dan ook graag uitnodigen om naar de bijeenkomst te komen. Deze staat zoals gemeld gepland op woensdag 5 juni in de kantine van DOS’37. Tijdens deze bijeenkomst zullen wij de plannen presenteren en jullie vragen beantwoorden.

Mocht je je al verder willen verdiepen in het project Gelijke Kansen, kan je op de onderstaande links klikken:

Gelijke kansen jeugdvoetbal
Dit kind is een investering waard en dit kind niet
De KNVB is een radicaal experiment in het jeugdvoetbal begonnen

Sportieve groeten en tot woensdag,

Martin Vos, John Zwier, Marc Meier

Werkgroep Gelijke Kansen DOS’37