DOS’37 JO15-2 – VOORWAARTS JO15-1

DOOR RIK NIJKAMP

WESTER AAR!
Voorwaarts JO15 – 1 thuis (18 maart)

Krap 5.000 inwoners groot haalde Wester aar door Zorro in de vorige eeuw alle journaals en een pagina groot verslag in de Telegraaf. Waar een klein dorp groot in kan zijn. In 1850 werd het dorp opgericht, 20 gezinnen woonden er. Deels agrarisch actief, deels actief in de venen. De mensen maakten gebruik van gepachte grond van het klooster in Sibculo.

Het klooster was gebouwd op de zandheuvel destijds ook wel een ‘haar’ genoemd. Ten westen van de haar woonden de 20 gezinnen. Zie hier het ontstaan van (de) Westerhaar. Tijdens de vervening van de Engbertdijksvenen werden er kanalen (wijken) en zijwijken gegraven. Het kanaal (wijk) aan de kant van Vriezenveen werd Vriezenveenschewijk genoemd. Westerhaar en Vriezenveensewijk groeiden aan elkaar. De Hervormde kerk
werd in het midden gebouwd. Geloof is niet altijd oorlog.

Voorwaarts is in 1950 een samenvoeging van 2 clubs (Excelsior en Victoria) uit resp. 1929 en 1924. In 1966 werd men landskampioen zaterdag amateurs. De bekendste voetballer uit Westerhaar werd 3 jaar later geboren: Wilfried Elzinga. Hij speelde van 1988 t/m 1997 voor de nazaten van Sportclub Enschede: Fc Twente. Ook speelde hij in jong oranje en het Olympisch Eltal.

Vandaag Voorwaarts C1. 3 punten uit 2 wedstrijden. Wij hebben 6 punten uit 2 wedstrijden. Op papier zijn we beter. We spelen op het knollenveld naast de vijver. Bal aannemen dus en niet het risico lopen dat ie van je voet springt door oneffenheden in het veld. In het begin was dat even wennen. De vandaag uitblinkende Pim breekt door op rechts, maar tikt de bal iets te ver voor zich uit.  Kleine Herman verteld hem dat de keeper ver voor het doel meespeelt en hij direct moet schieten. Pim knikt. De volgende rush is het direct schieten over de keeper en scoort Pim de 1-0. Herman bedankt.

Zelf bij Deto hoorden ze onze beer vandaag! Loooooooos: van schrik schiet de grote spits van Voorwaarts naast. Pim vliegt er weer langs en zijn voorzet wordt iets te voorzichtig door Sako ingetikt: keeper. Een knappe redding van Jorrit aan onze kant voorkomt de 1-1. Voorwaarts wordt na het begin en het doelpunt van DOS sterker. Zet druk. De inzet bij DOS verslapt. Soms komen we er even uit: Gijs zet voor en Sven kopt wel, maar kan de bal geen richting geven. Rust.

Na rust was DOS weer fel. De kleedkamer speeches werken. Een mooie actie van Sven H wordt door een deel van het publiek gemist, daar kom je toch voor naar het voetbal? Hij draait geweldig om zijn tegenstander en geeft een super strakke pass op Pim. Kort daarop passed Sven H op Thomas die keurig Gijs bedient: 2-0. Niet lang daarop speelt Pim zijn man uit en bediend Thomas op de voet die de bal binnen volleerd. 3-0.

Op het middenveld speelde Marten een actieve wedstrijd. Fel op de bal en flink storend en lastig voor de tegenstander: tot lekker gemeen binnen de grenzen. Sven, Marten, Nout en andere Sven speelden een mooie tweede helft. De mannen achterin speelden ook een sterke 2e helft. Luuk, Olaf, Marick en Luuk waren niet voorbij te komen. Marick liet nog even zien dat technisch mooi spelen ook prima achterin kan: hij greep super in bij een aanval van Voorwaarts. Een schot/ lob van Gijs ging over de keeper maar helaas naast het doel. Het spel golfde heen en weer. Dos kreeg nog enkele kansen maar de 3-0 stond vast. 3 punten. Na een voortvarende start viel Samuel uit; dat gaat weer goedkomen. En vandaag speelden Stan (2e jaars) en Sam (1e jaars) mee bij C1. Volgende week naar Oranje Nassau in Almelo.