DOS’37 is twee gediplomeerde clubscheidsrechters rijker

In het voorjaar van 2018 zijn door de KNVB een groot aantal verenigingsscheidsrechters opgeleid, voor diverse clubs in de regio. Dit vond o.a. ook plaats bij DOS’37. Hier werden totaal 14 verenigingsscheidsrechters opgeleid voor de clubs Vroomshoopse Boys, Sportlust Vroomshoop, sv Mariënberg, Enter en DOS’37. Voor DOS’37 zijn Twan Zomer en  Michel Hesselink opgeleid.

Na deze praktijkgerichte verenigingsopleiding scheidsrechter veldvoetbal, kan de scheidsrechter met voldoende ‘bagage’ aan de slag bij 11 tegen 11-wedstrijden bij zijn of haar club.

 

Tijdens de opleiding oefende men op het veld met leiding geven aan 22 spelers en het toepassen van de spelregels. Begeleiding is cruciaal voor een beginnende scheidsrechter. Mede daarom was het aanstellen van een praktijkbegeleider door de vereniging een belangrijke voorwaarde om deel te kunnen nemen aan deze opleiding. De praktijkbegeleider had een centrale rol binnen de opleiding om samen met de docent van de KNVB de cursist optimaal te ontwikkelen.

 

Het doel van het cursusdeel is de input leveren, die de cursisten nodig hadden om de wedstrijden die ze gingen leiden zo sportief en zo eerlijk mogelijk te laten verlopen. Onderwerpen als spelregels, samenwerken met assistent-scheidsrechters, de 11 competenties (die in alle scheidsrechtersopleidingen terugkomen), intervisie opdrachten die betrekking hebben op volgen en positiekiezen tijdens het spel en spelhervattingen, disciplinaire straffen, vormen de leidraad voor de bijeenkomsten. Daarnaast kwamen het interpreteren van spelregels en richtlijnen voor de scheidsrechter aan de orde.

 

Tijdens het ervaringsdeel (wedstrijden leiden binnen de eigen vereniging) ging de cursist in de werkelijke context zijn wedstrijden leiden. Op deze wijze ontwikkelde de cursist al doende de competenties. De individuele begeleiding tijdens het ervaringsdeel geschiedde door een begeleider van de vereniging. Ook konden medecursisten een rol spelen bij het geven van feedback.

Na de opleiding is het mogelijk een vervolgopleiding Scheidsrechters III Veldvoetbal bij de KNVB te volgen. Eén van de clubscheidsrechters van DOS’37, Freek Meulenbeld heeft deze cursus eind maart jl. met goed gevolg volbracht. Hij fluit op dit moment geregeld voor de KNVB. Op dit moment is er serieuze interesse van clubscheidsrechters van DOS‘37, die ook de Scheidsrechters III veldvoetbal willen gaan volgen.

 

Heeft u interesse is arbitrageopleiding, dan kunt u nadere informatie vinden via onderstaande link.
https://www.knvb.nl/assist/assist-scheidsrechters/opleidingen

Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen met Marcel Braamhaar, 06-51352136.