DOS’37 BESTAAT VANDAAG EXACT TACHTIG JAAR

VRIEZENVEEN – Voetbalvereniging DOS’37 bestaat vandaag op de kop af 80 jaar! De club is opgericht op donderdag 15 juni 1937 in café Veendaal aan het Westeinde in Vriezenveen, door de heren J. de Jong, H. Mulder, E.J. Dekker, J. Nijkamp en D. Smoes en viert op donderdag 15 juni 2017 haar 80 jarig bestaan.

 

De zaterdagvereniging DOS’37 oftewel  “Door Oefening Sterk” werd opgericht op 15 juni 1937. De eerste zes jaren was men lid van de Nederlandse Christelijke Voetbalbond. In de Tweede Wereldoorlog nam DOS’37 in 1944 deel aan een zogeheten Noodcompetitie.

In het seizoen 1945-1946 nam het standaardelftal voor het eerst deel aan de competities van de TVB en in 1948 werd in deze klasse het kampioenschap behaald, waardoor men promoveerde naar de KNVB.

Met een onderbreking van slechts één seizoen komt DOS’37 al weer 67 seizoenen uit in de KNVB.

De eerste voetbalwedstrijden speelden de leden bij het Westerdok aan de Molenstraat. In 1967 verhuisde de club naar Sportpark Het Midden, waar nu nog steeds wordt gevoetbald.

 

Momenteel heeft de vereniging meer dan 800 leden, waarvan er maar liefst 650 zijn te bewonderen op de groene grasmat. De vereniging biedt plaats voor voetballers en voetbalsters op verschillende niveaus, van prestatie- tot recreatievoetbal, van 45-plus tot Mini’s en ook de mindervaliden trappen er hun balletje.

 

De accommodatie is onlangs flink opgeknapt en inmiddels staat er een ultramodern clubhuis met een verdieping, inclusief een personenlift en een toiletruimte voor mindervaliden. De toegangspoort is misschien wel één van de grootste en mooiste hekwerken in amateur voetballend Nederland, ooit gekscherend ‘Anfield Road’ genoemd door een Griekse reporter, tijdens een bezoek aan het sportpark.De toegangspoort van het vernieuwde sportpark Het Midden bij DOS’37

 

Het standaardteam van DOS’37 wist in het (bijna) 80-jarige bestaan van de club maar liefst dertien keer te promoveren naar een hogere afdeling. Dit werd bereikt via tien kampioenschappen, twee promotiewedstrijden en middels één opwaardering van de KNVB-klassen.

 

DOS 1 heeft t/m halverwege het seizoen 2016-2017, in totaal 1.610 officiële wedstrijden gespeeld (bekerwedstrijden niet meegerekend) en won daarvan 650 wedstrijden, 377 keer werd er gelijk gespeeld en men verloor 583 duels. In het drie-puntensysteem heeft DOS 1 daarmee tot nu toe 2.327 punten behaald, middels 2.916 gescoorde doelpunten en 2.496 goals tegen. Dit werd bereikt tegen 144 ver­schillende verenigingen die men in de competitie tegenkwam, waarvan Sparta E. (35 seizoenen) en Vroomshoopse Boys (32 seizoenen) het vaakst de tegenstanders waren.

 

 

Op de eeuwige topscorerslijst van DOS 1 staat Henri Dasselaar fier aan kop met 177 doelpunten (gescoord in KNVB-competitieverband), gevolgd door Dries Ree (110 doelpunten) en Roland Zwiggelaar (98 doelpunten). Van de huidige selectie staat Lennard Mulderij het hoogst gerangschikt op deze lijst, met een zevende plaats middels 83 gescoorde doelpunten.

 

 

Twee van de grootste hoogtepunten uit de historie zijn zeker het kampioenschap in het seizoen 1958-1959, toen DOS’37 samen met Sparta Enschede en DES-Nijverdal moesten uitmaken wie de beste zaterdagclub van het Oosten was. In Vriezenveen werd Sparta op 0-0 gehouden en dankzij een 2-3 overwinning bij DES werd DOS’37, destijds in de hoogste zaterdagklasse, kampioen van de Derde klasse van de KNVB, toen de hoogst haalbare klasse in de districten Oost en Noord!

Het kampioensteam uit 1959

 

Het tweede hoogtepunt uit de DOS-historie werd in het seizoen 2014-2015 behaald en wel het kampioenschap in de Eerste Klasse D en daarmee de rechtstreekse promotie naar de Landelijke Hoofdklasse KNVB!

Het kampioensteam uit 2015

 

 

Door de jaren heen hebben de geelzwarten veel prijzen gewonnen en groeide het ledenaantal snel. In de beginjaren van de club was het moeilijk om een team op de been te krijgen. Dit was met name tijdens de oorlog het geval, omdat veel spelers werden opgeroepen voor militaire dienst. Na deze periode zette DOS’37 een groeispurt in. Ten tijde van de verhuizing stond het ledenaantal op 250. Inmiddels heeft de vereniging meer dan 800 leden en wordt er gevoetbald op vijf velden, door in totaal 43 teams.

 

Veel verhalen over de verdere historie van de voetbalvereniging zijn vastgelegd in het jubileumboek Van ’t Westerdok tot aan ’t Midden (indien nog voorradig : te bevragen in de bestuurskamer)

 

DE RIJKE HISTORIE VAN DOS’37

(Een chronologisch overzicht)

 

DOS’37 werd opgericht op 15 juni 1937 in café Veendal op het Westeinde 555 (waar later bloemenzaak La Bouqetterie en nu (anno 2017) P.B. Cadeau en Verlichtingen is gevestigd). De oprichters waren: J. de Jong, H. Mulder, E.J. Dekker, J. Nijkamp en D. Smoes.

 

In 1937 werd begonnen met het spelen van oefenwedstrijden tegen o.a. ON 2, PH 2, La Première 2, Wierden 2. Het eerste DOS-elftal in de geschiedenis bestond uit: H.Jansen (keeper), H.M­ollen, J.Braker, G.H.Korenromp, D.Abbink, F.Braker, G.Jan­sen, B.Schipper, H.Hondebrink, B.Smoes, G.Jansen, R.Abbink, G.Korenromp, H.de Boer en H.Korenromp. DOS’37 begon op het terrein achter de Molenstraat.

Elftalfoto uit 1937. Staand vlnr: Hendrik van Haanen, Johan Korenromp, Eshuis, B.Smoes, de Boer, Matser, Dubbink, Jansen (Potderk). Zittend vlnr: Stolmeijer, Dekker (architect), Hospers, Karel Mulder, Boswinkel.

 

In 1938 werd voor het eerst meegedaan in competitieverband en wel in de tweede klasse NCVB (Nederlandsche Christelijke Voetbal Bond). Sparta Enschede 2 werd kampioen en DOS 1 werd verdienstelijk tweede.

 

In 1939 al werd het eerste kampioenschap in de voetbalhistorie van DOS’37 bijgeschreven. DOS 1 werd eerste in de tweede klasse CNVB door in de kampioens­wedstrijd in Rijssen, Excelsior’31 2 te verslaan met 1-4.

 

Tot in 1942 werd er in de eerste kla­sse CNVB gespeeld en in 1943 was er door de oorlog geen competitievoet­bal.

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kon men in 1944 echter meedoen aan een zgn. Noodcompetitie, waarbij DOS 1 werd in gedeeld in Groep 18 met Excelsior’31 1, Rijssen Vooruit 2, PH 2, Nijverdal 2, Heracles 5 en Wierden 2.

DOS’37 werd tweede achter Excelsior’31 1.

 

In 1945 was er geen competitie! Wel deed de jeugdafdeling van DOS’37 mee in de grote bevrijdingsoptocht :

De jeugd van DOS’37 deelde mee in de vreugde tijdens de grote bevrijdingsoptocht in 1945. 

 

In 1946 speelde men onder de vlag van de TVB (Twentse Voetbal Bond) in de eerste klasse TVB. Ook werd er toen voor het eerst getraind o.l.v. een ‘gediplomeerde’ trainer, Dhr. Freese uit Almelo (tot december), later door Dhr. Volkering uit Almelo.

 

In 1948 werd DOS 1 kampioen in de eerste klasse TVB na de 0-3 overwinning bij De Wiekse Boys, door doelpunten van B.Schipper 2x en H.Nijkamp 1x. Hiermee promoveerde men naar de grote KNVB, de vierde klasse.

 

In 1951 vierde DOS 1 haar eerste kampioenschap in de KNVB. In Gramsbergen werd er met 1-3 gewonnen door doelpunten van H.Wichers, J.Dasselaar en J.Nijkamp, waar­door men promoveerde naar de derde klasse KNVB, o.l.v. trainer B.Bruggink uit Aadorp.

 

In 1955 kwam de eerste degradatie voor DOS’37 in 19 jaar. Men eindigde samen met Sparta Enschede op de laatste plaats, waar­door een beslissingswedstrijd in Borne uitsluitsel moest brengen wie er zou degraderen. DOS 1 verloor met 3-1 en degradeerde naar de vierde klasse KNVB. Trainer was Dhr. A.Dekker uit Almelo.

 

Reeds in 1957 werd het verloren gegaan terrein weer veroverd door in de wedstrijd tegen SVZW met 1-5 te zegevieren, door doelpunten van J.Schipper 2x, J.Das­selaar 2x en D.Ree. O.l.v. trainer Berend Schipper uit Vriezenveen promoveerde DOS 1 weer naar de derde klasse KNVB.

 

In 1959 kwam het grootste resultaat voor DOS’37 1 in de Twintigste Eeuw: Kampioen van de destijds hoogste klasse in het zaterdagvoetbal van Oost-Nederland. Na seriewedstrijden tegen Sparta Enschede (0-0) en DES (2-3 Doelpunten D.Ree 2x en J.Dasselaar) was DOS 1 kampioen van de derde klasse KNVB. Trainer was Dhr. Jan van Asten uit Wezep.

 

In 1962 moest een beslissingswedstrijd tegen CSV’28 uit Zwolle uitmaken wie zou degraderen naar de vierde klasse KNVB. In Nijverdal (DES) won DOS 1 afgetekend met 5-0 door doelpunten van D.Ree 3x, J.Schipper en H.Reekers. Trainer was Dhr. Albers uit Enschede.

 

Het seizoen erop (1963) eindigde DOS wederom op een gedeelde laatste plaats met Sparta Enschede, waardoor beide teams moesten spelen in Nijverdal (DES). Weer won DOS, door 2 doelpunten van J.Roelofs en 1 van J.Kruger, met 3-2, waardoor het derde klasserschap wederom werd geprolongeerd. Trainer was nog steeds Dhr. Albers uit Enschede.

 

O.l.v. trainer Vogelsang uit Hattem eindigde DOS 1 in 1965 samen met Enter Vooruit, DTS’35 (Ede) en SVVN op een gedeelde laatste plaats, zodat seriewedstrijden twee degradanten moesten voortbrengen. Bij Enter Vooruit won DOS met 1-0 (doelpunt J.Schreur) van SVVN. Op het terrein van SVVN verloor DOS met met 2-1 van Enter Vooruit, terwijl bij Hatto Heim (Hattem) het 3e klasserschap alweer werd veilig gesteld, door een 2-0 overwinning op DTS’35, door doelpunten van G.Mensink en G.Sch­ipper.

 

In 1966 verhuisde de DOS-familie van het Westerdok naar sportpark Het Midden, o.l.v. Gait Letteboer­ die het initiatief nam, met het vele werk dat een dergelijk nieuw sportpark met zich meebracht.

 

Op 7 augustus 1967 kreeg DOS’37 een heuse supportersvereniging, welke mede werd opgericht door de huidige kantinebaas Jan Aalderink. De SV DOS’37 viert dit jaar dan ook officieel haar vijftig jarig bestaan.

 

In 1972 werd er weer een beslissingswedstrijd gespeeld door DOS 1, echter deze keer voor promotie naar de tweede klasse KNVB. In de reguliere competitie eindigde men gelijk met Hatto Heim en speelde men tegen elkaar bij Enter Vooruit, waar DOS zegevierde met 3-2, door doelpunten van W.Bisschop, H.Mollen en M.Kottier. Trainer was Dhr. Marinus Hilberink uit Almelo.

 

Vier jaar later (1976) moest DOS 1 o.l.v. trainer Jan van Asten uit Wezep de tweede klasse KNVB vaarwel zeggen, doordat men op de laatste plaats eindigde, met 17 punten (met het 3 puntensysteem waren dit 22 punten) uit 24 wedstrijden.

 

In 1981 belandde DOS’37 in de kelder van de KNVB. Het team van trainer Mans de Witte uit Almelo, eindigde op de één-na-laatste plaats met 15 punten (nu 20) uit 20 wedstrijden en degradeerde naar de vierde klasse KNVB.

 

Dat men nog dieper kon zinken, bewees DOS 1 o.l.v. trainer Mans de Witte uit Almelo, in het seizoen 1982-1983, toen men met 15 punten (nu 18) uit 22 wed­strijden op de laatste plaats eindigde en men de KNVB vaarwel kon zeggen. DOS’37 was weer terug bij af, waar men in 1946 was begonnen: de eerste klasse TVB.

 

Trainer Dirk Boswinkel uit Vriezenveen dirigeerde DOS 1 het volgende seizoen (1984) onmiddellijk weer terug naar de vierde klasse KNVB, na de kampioenswedstrijd thuis tegen Vesos (Hellendoorn) die met 1-0 werd gewonnen, door een doelpunt van D.Bo­swinkel.

 

In 1989 kwam de volgende promotie (naar de derde klasse KNVB), door­dat o.l.­v. kampioenstrainer Henk Hekman uit Daarlerveen, werd gewonnen in Dalfsen tegen ASC’62 met 0-2, door doelpunten van H.Dasselaar en B.Sc­hipper.

 

In 1992 werd het DOS’37 van trainer Arend Slot uit Bergentheim voor het eerst in de ge­schiedenis periodekampioen, een fenomeen welke haar intrede deed in het seizoen 1989-1990, waardoor meerdere teams kunnen promoveren d.m­.v. nacompetitievoetbal. DOS 1 verloor in deze nacompetitie met 0-3 van HHC en speel­de met 3-3 gelijk bij SC R­ijssen. De Rijssenaren werden tweede klasser.

 

Trainer Arend Slot herhaalde dit kunststukje opnieuw in 1994, toen men winnaar werd van de 1e periode en men nacompetitie mocht spelen tegen ASC’62 (0-1 verloren) en Sparta Enschede (5-1 verloren). De Dalfsenaren werden tweede klasser.

 

In 1996 werd voor de derde keer de nacompetitie behaald. Trainer Cees Smid uit Ensche­de speelde met zijn team thuis gelijk tegen SVVN (2-2) en verloor met 2-0 bij Sparta Enschede, waardoor de Enschedeërs eerste klasser werden. Inderdaad, eerste klasser. In 1997 vormde de KNVB namelijk ook een hoofdklasse voor het zaterdagvoetbal, waardoor elke klasse automatisch een trede hoger kwam te liggen. De eerste klasse TVB werd vierde klasse KN­V­B, de derde klasse waarin DOS’­37 speelde werd automatisch tweede klasse KNVB.

 

In 1997 behaalde DOS 1 in de nieuwe tweede klasse KNVB onmiddellijk weer een periodetitel, waardoor men weer nacompetitie mocht spelen. In Almelo werd ON op 2-2 gehouden, waarna thuis met maar liefst 4-1 werd gewonnen van Berkum. Hierdoor mochten de mannen van trainer Cees Smid een promotiewedstrijd spelen tegen Blauw Geel’55 uit Ede op neutraal terrein (OWIOS-Oldebroek). Deze wedstrijd werd kansloos verloren van een zeer sterke tegenstander (5-1), die het echter ook niet kon bolwerken in de eerste klasse KNVB (Blauw Geel eindigde het jaar erop met slechts 5 puntjes op de laatste plaats……)!

 

In 1998 verrees op sportpark Het Midden een prachtige overdekte zittribune met kleedruimtes eronder. Dit alles mogelijk gemaakt door vele sponsors en vooral de vele vrijwilligers, die de v.v. DOS’37 rijk is!

 

In het laatste jaar van de Twintigste Eeuw kwam voor DOS 1 het slechtste resultaat in competitieverband sinds 1937. In 1999 degradeerden de mannen van trainer Felix Timmerman uit Wierden naar de derde klasse KNVB, door op de één-na-laatste plaats te eindigen, met slechts 4 overwinningen en 18 nederlagen, terwijl er geen enkele wedstrijd werd gelijk gespeeld. Uit 22 wedstrijden werd het laagste puntenaantal uit de DOS-geschiedenis behaald, n.l. 12 punten. Dit DOS-team was tevens qua leeftijd, het jongste elftal ooit in de DOS-historie (gemiddeld 21 jaar)!

 

Dat de gemiddelde leeftijd van DOS 1 nog verder omlaag kon werd in het seizoen 1999-2000 bewezen (20 jaar). Na een dramatische start, waarna trainer Felix Timmerman uit Wierden zijn ontslag kreeg aangezegd, werd Berry Schipper uit Vriezenveen als interim-trainer aangesteld. Er werd nog een achtste plaats uit het vuur gesleept, waarbij men op de laatste speeldag nog in de race was voor een vervan­gende periodetitel. Het recht geschiedde echter, geen toetje!

 

In het seizoen 2000-2001 eindigde DOS 1 in de derde klasse KNVB op een keurige tweede plaats, o.l.v. trainer Dick Beverdam uit Rijssen. Na afloop van de competitie deed men een bijna geslaagde gooi naar het tweede klasserschap, door in de finale van de nacompetitie te belanden. Men rekende af met SC Eefde en Voorwaarts Vr. (in dubbele ontmoetingen) maar moest in CSV’28 haar meerdere erkennen, door een 0-1 nederlaag op neutraal terrein in Nijverdal bij De Zweef.

 

In het seizoen 2001-2002 beleefde DOS 1 een minder seizoen, waarbij het derde klasserschap pas twee wedstrijden voor het competitie-eind werd geprolongeerd, o.l.v. trainer Dick Beverdam.

 

In 2003 werd DOS 1 glorieus kampioen in de derde klasse KNVB, met een voorsprong van maar liefst negen punten op de nummer twee Mariënberg. Tegen deze nummer twee werd het kampioenschap behaald in Beerzerveld, middels een 0-0 gelijkspel. Na een afwezigheid van vier seizoenen dirigeerde trainer Dick Beverdam het 1e elftal van DOS’37 terug in de tweede klasse KNVB.

 

In het seizoen 2003-2004 debuteerde DOS 1 o.l.v. trainer Marcel Waaijer uit Langeveen met een zesde plaats in de tweede klasse KNVB.

 

In het seizoen 2004-2005 eindigde DOS 1 in dezelfde klasse op de vierde plaats en behaalde daarmee een vervangende periodetitel voor deelname aan de nacompetitie voor promotie. In de eerste ronde werd het veluwse SC Teuge uitgeschakeld en in de tweede ronde stuitte het team van Marcel Waaijer op de herkanser uit de eerste klasse FC Horst uit Ermelo, die een maatje te groot bleek.

 

In het seizoen 2005-2006 greep DOS 1 o.l.v. Marcel Waaijer net naast het kampioenschap in de tweede klasse KNVB, doordat men beide wedstrijden tegen kampioen Marienberg met het miniemste verschil verloor (1-0 + 0-1). De tweede plaats bracht echter wel nacompetitie, maar ook in deze wedstrijdenserie bleek het team niet schotvaardig genoeg en werd men in de eerste ronde al uitgeschakeld na strafschoppen door Veensche Boys uit Nijkerkerveen.

 

In het seizoen 2006-2007 beleefde DOS 1 o.l.v. Marcel Waaijer een zeer zware eerste competitiehelft en met de winterstop vertoefde men dan ook onder de rode streep. Na de overwintering kwam het team echter als herboren uit de winterslaap en wist men zelfs een periodetitel in de wacht te slepen. In de eerste ronde werd Zeewolde vrij eenvoudig opzij geschoven, terwijl men in de tweede ronde gelijkwaardig was aan DTS’35 uit Ede. Na een 1-0 nederlaag en een 3-2 overwinning verloor men na strafschoppen van DTS’35.

 

 

In het seizoen 2007-2008 bereikte DOS 1 o.l.v. Henk Mennegat uit Enter de eerste klasse KNVB, door kampioen te worden in de tweede klasse H, met twee punten voorsprong op WVF-Zwolle. Met 45 punten uit 22 wedstrijden en 45 gescoorde doelpunten en slechts 19 tegentreffers, was DOS’37 de sterkste in haar klasse.

 

In het seizoen 2008-2009 kon DOS 1 o.l.v. trainer Laurens Knippenborg uit Zieuwent het in de eerste klasse KNVB niet bolwerken en degradeerde men na één seizoen onmiddellijk weer naar de tweede klasse KNVB. Met 19 punten uit 22 wedstrijden en 30 gescoorde doelpunten en 51 tegentreffers, was DOS’37 de nummer één-na-laatst in haar klasse.

 

In het seizoen 2009-2010 werd trainer Laurens Knippenborg op 5 december 2009 op non-actief gesteld en namen Cees Smid uit Enschede en Mark Wagt uit Vriezenveen het roer over. Door de invoering van de Topklasse, kwam er dat seizoen een versterkte promotie in de tweede klasse KNVB. De nummers 1 t/m 3 promoveerden allen rechtstreeks naar de eerste klasse KNVB. DOS 1 eindigde samen IJVV uit IJsselmuiden op de derde plaats, waardoor de teams een beslissingswedstrijd moesten spelen in Raalte op het terrein van ROHDA. DOS 1 won met maar liefst 0-5 door doelpunten van J.Niks (2x), L.Mulderij, M.Smelt en E.Meijerink en promoveerde dus meteen weer naar de eerste klasse KNVB.

 

In 2012 vierde DOS’37 het 75-jarig jubileum, waarbij de club groots uitpakte, met o.a. een nachttoernooi en diverse feesten in de megatent. Van de supportersvereniging ontving de club een prachtig cadeau, namelijk de nieuwe toegangspoort!

 

In het seizoen 2012-2013 bereikte DOS 1 o.l.v. trainer Douwe Jansen uit Vriezenveen de nacompetitie in de eerste klasse KNVB. Thuis werd er met 1-1 gelijk gespeeld tegen d’Olde Veste uit Steenwijk en in Emmeloord bleef Flevo Boys Hoofdklasser, door ternauwernood met 3-2 van DOS’37 te winnen en doordat er in Steenwijk met 0-2 werd gewonnen.

 

In het seizoen 2013-2014 bereikte DOS 1 de finale van de districtsbeker o.l.v. trainer John van Loen uit IJsselstein. De oud-profspeler vertrok echter in januari 2014 als hoofdopleiding naar Baku in Azerbeidzjan en hij werd vervangen door Jasper Fransen uit Vriezenveen, Jeroen de Römph uit Enschede en Jan-Herm Zomer uit Vriezenveen. DOS 1 werd ‘vizemeister’ want men verloor de finale met 1-3 van zondag hoofdklasser De Bataven uit Gendt, na eerder de volgende clubs te hebben uitgeschakeld: Achilles’12, SVZW, Rigtersbleek, Gramsbergen, Hulzense Boys, HHC Hardenberg, FC Silvolde, FC Suryoye-Mediterraneo en Juliana Malden.

 

In het seizoen 2014-2015 werd o.l.v. trainer Philip Agteres uit Wierden één van de hoogtepunten uit de DOS-historie bereikt, door kampioen te worden in de eerste klasse KNVB en te promoveren naar de Landelijke Hoofdklasse KNVB. DOS 1 had op de laatste speeldag voldoende aan één punt tegen Sparta Enschede die eveneens gebaat was bij dat ene punt om periodekampioen te worden. De uitslag werd dan ook 1-1, door twee doelpunten van Sparta (één eigen doelpunt). Met 56 punten uit 26 wedstrijden en 49 gescoorde doelpunten en 31 tegentreffers, was DOS’37 de sterkste in haar klasse.

 

In het seizoen 2015-2016 kon DOS 1 o.l.v. trainer Philip Agteres uit Wierden het hoofd in de Landelijke Hoofdklasse van de KNVB niet boven water houden en degradeerde men na één seizoen weer naar de eerste klasse KNVB. Met 19 punten uit 26 wedstrijden en 31 gescoorde doelpunten en 71 tegentreffers, was DOS’37 de nummer één-na-laatst in haar klasse, waarbij het ook de meest gepasseerde verdediging had.

 

In het seizoen 2016-2017 eindigde DOS 1 o.l.v. trainer Philip Agteres uit Wierden, in de eerste klasse KNVB, op de zevende plaats.

 

DOS’37 1 heeft in bijna 80 jaar tegen 144 ver­schillende verenigingen competitie ge­speeld, (tussen haakjes staat het aantal gespeelde seizoenen tegen de desbetreffende club vermeld):

 

A: Achilles Enschede (13), ASC’62-Dalfsen (15), ASC Nieuwland-Amersfoort (1), ASV’57-Aadorp (6), ASVD-Dronten (3), AZSV-Aalten (8), AVW’66-Westervoort (2), ACV-Assen (1)

 

B: Bennekom (9), Bergentheim (16), Berkum-Zwolle (8), Be Quick’28-Zwolle (6), Blauw Geel’55-Ede (3), Blauw Wit’34-Leeuwarden (1), Blauw Wit’66-Holten (1), BZSV De Blauwwitters-Borne (12), Boswinkel-Enschede (1), Bruchter­veld’68 (6),

 

C: CSV Apeldoorn (12), CSV De CJV’ers-Deventer (5), CSV’28-Zwolle (8),

 

D: Daarlerveen (5), Den Ham (14), DES-Nijverdal (26), DETO-Vriezenveen (16), DFS-Opheusden (1), DKB-De Krim (5), DOSC-Den Dolder (1), DOSK-Kampen (7, DOVO-Veenendaal (4), Dracht­ster Boys-Drac­hten (2), Drienerlo-Enschede (7), DTS’35-Ede (6), DUNO D. (1), DV­O’71-Almelo (3), DVS’33-Ermelo (5), DZSV-Dinxperlo (3), DZC’­68-Doetinchem (8),

 

E: Enter Vooruit-Enter (17), ES­A-Arnhem (1), ESC-Elburg (14), Excelsior’31-Rijssen (23), De Esch (1),

 

F: FC Meppel (2), FC Zutphen (8), Flevo Boys-Emmeloord (6), FC Horst-Ermelo (3),

 

G: Go Ahead Kampen (10), Gramsbergen (14),

 

H: ’t Harde (1), Harkemase Boys-Harkema Opeinde (2), Hatto Heim-Hattem (4), ’s Heerenbroek (1), Heerenveense Boys-Heerenveen (1), Hellendoorn (1), Heracles-Almelo (1), HHC-Hardenberg (15), Hierden (1), Hollandscheveld (1), HTC-Zwolle (10), Hulzense Boys-Hulsen (11), HVC-Hardenberg (1), HZVV-Hoogeveen (2),

 

J: Juliana’32-Hengelo (10),

 

K: KHC-Kampen (5), Klazienaveen (1), Kloosterhaar (14),

 

L: Lunteren (4),

 

M: Mariënberg (10), Marknesse (1), Markvogels-Markelo (1), De Merino’s-Veenendaal (1), MVV’69-Marle (1),

 

N: NE­O’­25-Sprang (1), Nieuwleusen (6), NSC-Nijkerk (2), Nunspeet (12), Nijverdal (1),

 

O: Oldenzaal (1), Olde Veste-Steenwijk (1), Olympia’28-Hasselt (10), ON-Almelo (26), Opheusden (1), ON-Groningen (1), OWIOS-Oldebroek (10), OZC-Ommen (11),

 

P: PH-Almelo (1), PSVL-Lichtenvoorde (1),

 

R: Rietvogels-Almelo (1), Rouveen (4), Rijssen Vooruit-Rijssen (2),

 

S: SCD’83-Dedemsvaart (5), SCN-Nieuwlande (1), SDCP-Putten (1), SDVB-Barneveld (4), SEH-Heerde (1), SE­V-Vri­ezenveen (1), SKV-Wageningen (3), SKVW-Winterswijk (2), Sparta Enschede (35), Sparta Nijkerk (3), Sparta’57-Opheusden (1), Sportclub Daarle (1), Sportclub Denekamp (1), Sportclub Genemuiden (3), Sportclub Lemele (4), Sportclub Lutten (7), Spo­rtclub Rij­ssen (3), Spor­tlust Glanerbrug (6), SVI-Zwolle (11), Sta­phorst (7), SVV’56-Sibculo (8), SVVN-Nijverdal (28), SVZW-Wierden (14), Swift’64-Swifterbant (1),

 

U: Urk (5),

 

V: VABO-Almelo (1), Veenendaal (1), Veensche Boys-Nijkerkerveen (2), Veluwse Boys-Garderen (1), VESOS-Hellendoorn (5), VHK-Sint Jansklooster (1), VIOS-Vaa­ssen (3), Voor­waarts-Westerhaar (13), VRC-Veenendaal (7), Vroomshoopse Boys-Vroo­mshoop (32), VSCO’61-Oosterwolde (1), VVOG-Harderwijk (4),

 

W: Wageningen (1), WHC-Wezep (5), De Wiekse Boys-Vriezen­veensche Wijk (2), WVV Wierden (1), Wilhelmina SSS-Zutp­hen (3), Workum (1), WVF-Zwolle (20), WZC-Wapenveld (5), WHCZ-Zutphen (3),

 

IJ: IJVV-IJsselmuiden (8),

 

Z: Zeewolde (1), ZELOS-Zelhem (2), De Zuidvogels-Huissen (1), ZVV’82-Enschede (1), Zwart Wit’63-Harderwijk (2), ZZ­VV-Zuidwolde (1).  

 

 

15 juni 2017, Martin ©