Deel 2 UIT DE OUDE DOOS

Op 21 april van 2014 speelde ons vlaggenschip uit in Malden een Halve finale in het KNVB-beker district Oost tegen de Topklasser Juliana’31. Ons vlaggenschip won uiteindelijk deze wedstrijd met penalties en hiermee schreef DOS’37 geschiedenis: voor het eerst in de 82-jarige historie verovert DOS’37 een finaleplek in de KNVB-districtsbeker. Ook tevens mochten ons vlaggenschip voor het eerst in ons clubhistorie meedoen met het grote KNVB beker van Nederland.

Hieronder het verslag hoe ons vlaggenschip destijds bekerhistorie schreef met een 0-0 in de reguliere speeltijd en aansluitend wonnen ze de strafschoppenserie met 2-4, om zo de finale thuis te spelen tegen De Bataven uit Gendt.

DOS’37 verovert historische finaleplek KNVB-districtsbeker

VRIEZENVEEN – door Gerreld Nijkamp – DOS’37 heeft afgelopen maandag in de halve finale van de districtsbeker, Topklasser Juliana’31 uit Malden uitgeschakeld. Nadat beide ploegen in Malden na 90 minuten niet tot scoren waren gekomen, won DOS’37 de aansluitende strafschoppenserie met 2-4. Hiermee schreef DOS’37 geschiedenis: voor het eerst in de 77-jarige historie verovert DOS’37 een finaleplek in de KNVB-districtsbeker.

De in grote getale aanwezige DOS-supporters zagen dat doelman Patrick Nitert de strafschoppen van Gijs Diebels en Maarten Bosch stopte. In de voorgaande negentig minuten was DOS’37 de bovenliggende partij. Vooral in de eerste helft liet DOS’37 de mogelijkheden liggen om de score te openen. Juliana’31 kon daar alleen wat speldenprikjes tegenover zetten.

Sterke defensie
In de eerste 10 minuten van de wedstrijd gebeurde er niet veel in het natte Malden. De buienradar-goeroes waren eensgezind, in Malden zou het na de middag droog zijn; helaas de sluizen stonden open en de paraplu’s opengeklapt. Na een kwartier voetballen was de, zeker in de eerste helft, goed spelende Thijs Houwing, dichtbij de openingstreffer, echter zijn schot werd onschadelijk gemaakt door de keeper. Maarten Smit en Kevin Coenraad trachtten hierna ook nog de keeper te verschalken, maar ook dit bleef zonder resultaat. Een top-actie over links van Thijs Houwing gaf Maarten Smit een grote mogelijkheid, maar zijn schot ging over. Aansluitend was het wederom Thijs Houwing die met een prachtige actie ontsnapte aan zijn tegenstander, doch zijn schot, uit een onmogelijke hoek, ging op de deklat. De zeer ijverige Maarten Smit creëerde zich nog enkele kansjes maar de zuiverheid ontbrak. Ook bij enkele voorzetten van de flanken was de inzet van de geelzwarten vaak te behoudend. Verdedigend stond DOS’37 een puike partij te spelen, met name Remco Gombert kon zijn goede spel van de zaterdag ervoor doortrekken. Keeper Patrick Nitert moest zich in de eerste helft nog een keer strekken en liet toen al zien waarom hij 50 minuten later de man of the match zou worden.

Mindere tweede helft

De tweede helft was van beide zijden beduidend minder verzorgd dan de eerste helft. De eerste kans kreeg DOS’37 uit een vrije trap, welke door Kenny Kroeze op de goal werd afgevuurd en waarmee de keeper de nodige moeite had. Juliana’31 was met name in de tweede helft meer in balbezit en niet van plan zich over te geven. De ruimtes aan beide zijden werden groter maar hier werd te weinig mee gedaan. Af en toe moest de scheidsrechter even optreden en dit leidde in de tweede helft tot enkele kaarten, in de over het geheel genomen sportieve wedstrijd. Nog een vrije trap van Kenny Kroeze, een kopbal van Lennard Mulderij en een uitbraak via Machiel Veenhuizen waren de wapenfeiten van DOS’37. Kevin Coenraad gaf aan de andere zijde Juliana’31 nog een grote mogelijkheid, maar ook hier stond Patrick Nitert zijn mannetje. Scheidsrechter Fikkert vond het na 90 minuten welletjes en gaf opdracht tot het nemen van strafschoppen.

Panenka Meier

Voor DOS’37 namen achtereenvolgens Kevin Coenraad, Marc (Panenka) Meier, Lennard Mulderij en Leo Scheepmaker de strafschoppen. Patrick Nitert stopte er twee van Juliana’31. Door dit resultaat speelt DOS’37 op zaterdag 17 mei 2014 de beker-districtsfinale regio Oost tegen hoofdklasser De Bataven uit Gendt. Zij wonnen in de andere halve finale met vooroorlogse cijfers bij het Wageningse WAVV: 5-7.

Juliana’31 1 – DOS’37 1: 0 – 0     (DOS’37 wns 2 – 4)

Scheidsrechter :    Dhr. B.J. Fikkert uit Marle

Assistent-scheidsrechters : Dhr. M.C. Jansen uit Arnhem, Dhr. H.D. Fikkert uit Marle

Gele kaarten : Maarten Bosch, Rik Renirie (beiden Juliana’31), Machiel Veenhuizen, Ronald te Morsche (beiden DOS’37)

Toeschouwers : 300

Opstelling DOS’37 : Patrick Nitert, Dennis Boshoeve, Kevin Krommendijk,  René Sikkelbein, Remco Gombert (Ronald te Morsche), Leo Scheepmaker, Kevin Coenraad, Kenny Kroeze (Machiel Veenhuizen), Maarten Smit, Thijs Houwing (Marc Meier)

Opstelling Juliana’31 : Niek Wijers, Niels Rothof, Jeff van Veen, Huub Creemers, Maarten Bosch (Sam Nevels), Jeroen Meijers, Gijs Diebels, David Smit, Vincent van Hees, Robin Custers, Rik Renirie