Deel 1: UIT DE OUDE DOOS

We proberen jullie in deze voetballoze periode verschillende hoogte- en dieptepunten te laten zien uit onze clubhistorie en nemen jullie mee terug naar verschillende wedstrijden en overige momenten in het bestaan van onze vereniging.

Vandaag gaan we terug naar het seizoen 2014/2015.

DOS’37 speelt zijn laatste competitiewedstrijd thuis tegen Sparta Enschede. Een gelijkspel is voor ons vlaggenschip voldoende om het kampioenschap in de 1e klasse binnen te halen en hiermee promotie naar de hoofdklasse af te dwingen.

Hieronder het verslag en videobeelden van de wedstrijd.

Historische titel en promotie Hoofdklasse voor DOS’37

VRIEZENVEEN – door Gerreld Nijkamp / Martin Vos – Prachtig voetbalweer bracht honderden mensen deze historische zaterdag in de DOS-geschiedenis in beweging, om de trotse Vriezenveense voetbalclub DOS’37 kampioen te zien worden in de eerste klasse D van het zaterdagamateurvoetbal. DOS’37 was deze middag op alle fronten de betere ploeg, maar gaf niet volledig gas wat de spelers en begeleiding in de afterparty meer dan goed gemaakt hebben.

Vroeg scoren

De eerste minuten van de wedstrijd startte DOS’37 direct fel uit de startblokken en liet zien dat het geen tijd was voor labbekakkenvoetbal. Via een scherpe aanval zette Thijs Houwing op een sublieme manier, Ronald te Morsche voor de keeper, maar zijn inzet werd nog ternauwernood gekeerd door de Sparta-goalie. Een corner was het gevolg, Maarten Smit nam deze met precisie en via een geplaatste kopbal van Thijs Houwing (of zat er toch nog een Sparta-hoofd  tussen? Boeien…, het werd toch al een aparte voetbalmiddag!) stond er binnen twee minuten 1-0 op het scorebord. De gewenste vroege goal en zo de controle over de kampioenswedstrijd houden, was dus bewerkstelligd. Hierna ontspon zich een middenveldspel waar de neutrale toeschouwer niet echt warm van werd, maar dat mocht in het Vriezenveense kamp de pret totaal niet drukken.

IMG_4865

Hachelijk

DOS’37 kwam met regelmaat voor de goal van Sparta, maar met veel kunst en vliegwerk werd een grotere voorsprong van DOS’37 voorkomen.  Na een goed half uur spelen moest DOS-doelman Patrick Nitert pas voor het eerst helemaal gestrekt en met een prachtige redding maakte hij de toegekende vrije trap van Sparta onschadelijk. Vlak voor de pauze was er nog een hachelijk moment voor de DOS-goal te beschrijven. Een doelpoging van Sparta kwam via een lat-grond-carambole weer het veld in en werd vakkundig door de DOS-keeper opgepakt en weer in het spel gebracht. Weinig later blies de goed leidende scheidsrechter Maurice Paarhuis voor de rust.

Controle

De tweede helft gaf een zelfde beeld als in de eerste vijfenveertig minuten, een controlerend DOS’37. In de zestigste minuut kreeg Thijs Houwing een zeer grote kans, nadat hij vrij voor de keeper was gezet, maar zijn lob verdween net over het doel. DOS’37 bleef daarna vrolijk combineren maar kwam niet vaak tot in de zestien van de Enschedeërs. Daarentegen kreeg Sparta diverse mogelijkheden om de gelijkmaker te maken, maar Patrick Nitert hield met meer dan één geweldige redding zijn doel telkens schoon. Met nog een kwartier te spelen werden door de trainers van beide ploegen de nodige wissels toegepast en dat gaf de Spartanen mogelijk de nodige krachten, want vlak voor tijd was daar de gelijkmaker. De resterende minuten van deze wedstrijd werd er door beide partijen niet meer aangedrongen en na exact negentig minuten vond de scheids het welletjes en blies hij (wat DOS’37 betreft)  voor de laatste keer in dit seizoen 2014-2015.

Toetje

De vreugde bij de geel-zwarten was enorm en op het hoofdveld van het prachtige sportpark van DOS’37 ontspon zich een geweldig feest. Niet alleen voor de DOS’37-spelers, maar uiteraard ook voor de Spartanen die door de late gelijkmaker de derde periodetitel in de wacht wisten te slepen. Sparta gaat nu net als Berkum (kampioen van de 1e periodetitel) en DETO (zij krijgen de 2e periodetitel van DOS’37) beginnen aan het toetje van dit seizoen,  de nacompetitie voor promotie naar de Hoofdklasse. Het toetje voor DOS’37 is zaterdagavond heerlijk verorberd, middels een geweldig groot feest, die samen met alle supporters en sponsoren werd gevierd. DOS’37 vierde het kampioenschap uitgebreid op het speelveld, samen met Daniël Derks (van harte beterschap), en middels een imposante rondrit op de platte wagen door Vriezenveen en als afsluiter de altijd prachtige en indrukwekkende balkonscène voor honderden supporters. Daarna werd het kampioensfeest voortgezet in een werkelijk bomvolle kantine, de stemming zat er wel heel goed in.

Joah, ….mag wel zo!

Historische titel

DOS’37 eindigt dus als beste club in de 1e klasse D en behaalt hiermee een historische titel, door voor het eerst in de clubhistorie te promoveren naar de Landelijke Hoofdklasse. De ploeg van trainer Philip Agteres (hij werd zaterdag uitgeroepen tot Man of the Match) schrijft dus geschiedenis, middels zeventien winstpartijen, vijf gelijke spelen en slechts vier nederlagen. Het voetbal van DOS’37 was dit seizoen dan misschien niet altijd even oogstrelend, maar wel oerdegelijk en als de geel-zwarten eenmaal op voorsprong kwamen, werd dat simpelweg niet meer uit handen gegeven (behalve tegen Sparta dan…). DOS’37 is de verdiende kampioen van de 1e klasse D en kan zich een zomerlang opmaken voor een prachtig nieuw avontuur in een volstrekt nieuwe omgeving: HOOFDKLASSE, HERE WE COME!

IMG_4935

DOS’37 1 – Sparta E. 1  1-1 (1-0)

Scheidsrechter:   Dhr. M.G. Paarhuis uit Ommen

Assistent-scheidsrechters:  Dhr. E. Schoolderman en Dhr. H. Harleman beide uit Deventer

Doelpunten:  1-0  3’  e.d. Sparta E.,  1-1  86’  Danny Reinders

Kaarten:  geen

Toeschouwers:  1250

Opstelling DOS’37: Patrick Nitert, Dennis Boshoeve, Kevin Coenraad, Kevin Krommendijk (René Kottier), Leo Scheepmaker (Jan Herm Zomer), Ronald te Morsche, Lennard Mulderij,  Marc Meier (Remco Gombert), Tom Hegeman, Maarten Smit, Thijs Houwing

Opstelling CVV Sparta E.: Bram van der Meer, Maarten Siemerink, Tim Jongman, Max Kuipers, Erik Wassens, Danny Reinders, Dwayne Berfelo (Stijn ter Laak), Maikel Boelema, Rob van Holland (Joris Leistra), Niek van der Veen, Ferdi Kocoz

IMG_4920
DOS1CAMPEONE

VRIEZENVEEN – Klik op de laatste afbeelding voor bewegende beelden van de kampioenswedstrijd van DOS’37 tegen Sparta Enschede.